söndag, september 30, 2012

Kycklinggryta med rosmarin, rotfrukter och balsamvinäger

Den här middagen kändes lite som en snabbvariant på Söndagsstek med sås. Det smakar nästan likadant och själva Söndagsstek feelingen infinner sig. Riktigt lätt och snabb att laga. Serverade med inlagd syltlök och svart vinbärsgelé, lite lättkokt broccoli hade vi också till...Gott!

Ingredienser till 4-6pers:
3st Kycklingfiléer skurna i mindre bitar
4msk Smör
2msk Tomatpuré
1msk Rosmarin
1st Gul lök, skuren i liknande bitar som kycklingen
2st Morötter, "-"
ca 200g Rotselleri, -"-
0,5dl Kycklingfond, avser koncentrat från flaska
3dl Vatten
2dl Grädde
1msk Balsamvinäger
2msk maizena utrört i lite kallt vatten
Salt- & vitpeppar från kvarn
(ev. några droppar sockerkulör för färgens skull om du tycker det är ok...)

Gott att servera till:
Långkorning ris
Syltlök
Svart vinbärsgelé
Kokt broccoli

Såhär kan man göra:
1. Bryn kycklingen i smöret och tomatpurén, (gärna direkt i en gjutjärnsgryta), tillsätt rotfrukterna.
2. Späd ut kycklingfonden och tillsätt den, koka upp, tillsätt sedan grädden.
3. Låt grytan varsamt koka i ca 20min.
4. Vispa maizenaredningen i grytan.
5. Tillsätt balsamvinäger och krydda med salt- och vitpeppar. Vänd ev. ner lite sockerkulör för färgens skull.
7. Servera med kokt ris, broccoli, gelé och syltlök.

söndag, september 23, 2012

Rostad pumpapuré med grillad honey glaced karré och sugersnaps

Det börjar bli högsäsong för pumpa så det blev en rostad pumpapuré med lite honey glacad karré till Söndagsmiddag. Skulle säkert passat bra med både kyckling eller någon fast fisk till purén också för den som kanske har det hemma...En ganska mild rätt som helhet men smakade väldigt mycket. Jag använde en Butternut pumpa som ser ut som ett päron ungefär, passar perfekt att ugnsrosta. Rätt så få ingrediener till rätten men smakar gott...

Ingredienser till 2 personer:
1st Butternutpumpa, "normalstor", ger ca 5dl färdig kött
2msk Olivolja
ca 1,5dl Grädde
2msk Smör
Salt- & vitpeppar från kvarn
300g Fläskkarré i skovor
4msk Honey glace, färdig på flaska
150g Sugersnaps + 2msk smör + havssalt

Såhär kan man göra:
1. Skala och kärna ur pumpan, dela den i grova bitar. Lägg i en form med bakplåtspapper, pensla pumpan med olja. Rosta/ugnsstek i ca 20-25min i 200g ugnsvärme tills pumpan är lite gyllende på sina håll och tillagad. Obs pumpan får inte bli bränd bara lätt gyllene! Tanke är att pumpan ska få lite stek/rostad smak i ugnen.
2. Lägg pumpan i en kastrull, häll på grädden och smöret, mixa med en stavmixer till en slät och tjock puré. Krydda upp med salt- och vitpeppar från kvarn.
3. Grilla karrén och pensla med en söt glace.
4. Koka upp lite vatten och häll över sugersnaps som får stå och dra i några minuter tills de är al dente. Häll av vattnet och klicka gärna i en klick smör och strö över lite havssalt.
5. Tranchera karrén och lägg sedan upp allt på varma tallrikar, pensla lite extra glace ovanpå karrén.

lördag, september 22, 2012

Lördagskväll med Lammfond

Som småbarnsförälder blir det inte så många restaurangbesök på lördagskvällarna...men varför inte dra igång och koka lite lammfond. Resultatet av insatsen kommer att bli ca 2 dl koncentrerad lammfond som är värd sin vikt i guld. En godare såsgrund än det här kan man aldrig få genom att köpa den färdig i butiken...Den sköter sig nästan själv och blir klar dag två. Två deciliter kan tyckas lite men det räcker till desto mer färdig sås.

Ingredienser till 2 dl koncentrerad lammfond:
3,5kg Lammben från ekologiskt närproducerat lamm
5dl Riojavin
ca 2dl Morötter, skuret i 3x3cm tärningar
ca 2dl Rotselleri, skuret i 3x3cm tärningar
ca 1dl Gul lök, skuret i 3x3cm tärningar
ca 0,5dl Tomatpuré
Vatten tills det täcker benen
En kryddpåse fylld med:
1msk Timjan
1msk Rosmarin
2st Lagerblad
1msk Mynta
2st Vitlöksklyftor
6st Vitpepparkorn

Såhär kan man göra:
1. Täck en plåt med aluminiumfolie, häll ut benen, pensla på tomatpuren.
2. Rosta benen i 200g varm ugn ca 20min tills benen får en fin gyllene färg.
3. Häll alla benen i en stor vid kastrull.
4. Tillsätt alla grönsaker, häll över rödvin och fyll upp med vatten tills det täcker benen.
5. Lägg alla kryddor i en kryddpåse, (eller direkt i fonden), låt koka upp.
6. Skumma vid behov, låt småsjuda i ca 3h. Efter 3h ska du ha ca 70% kvar av vätskemängden. Om inte har du kokt får hårt och behöver späda på lite.
7. Täck med lock på lite glänt och stäng av plattan, låt stå framme och mogna över natten.
8. Dag 2, koka upp fonden, låt den koka ner till hälften, sila av benen så vätskan hamnar i en ny kastrull.
9. Reducera ner vätskan till ca 2 dl. Finsila en gång till vid behov.
10. Häll upp de dyrbara dropparna på en glasflaska, låt svalna, ställ i kyl.
11. Använd fonden på samma sätt som du använder köpt flytande fond i flaska.


Ceasarsallad på Cafe Norr

I min jakt efter den optimala Ceasarsalladen kan jag tipsa om Café Norr i Eskilstuna. Helt enkelt riktigt bra! Tycker inte salladen ska vara vänd i dressingen utan ripplad ovanpå...Minus på krutongerna som var lite väl hårda men den kompenserades genom ett mycket gott färsk bröd till. Har nästan blivit ett stamishak på sista tiden! Rekommenderas...

söndag, september 16, 2012

Klassisk gammeldags vaniljsås

Har lyst med en stunds frånvaro här på bloggen men jag har inte lagt ner den...bara tagit lite temporärt uppehåll. Kul att se att så många ändå är inne och hittar lite recept här och där! Vad passar bättre än att publicera ett recept på en riktigt klassiskt och gammeldags vaniljsås. Perfekt till äppelpajen såhär i skördetider. Och vad som gör den gammeldags enligt mig är den nerrörda lättvispade grädden i slutet. Den bidrar till en extra fluffig och lyxig vaniljsås. Det smakar mer vanilj om såsen får mogna några timmar i kylen. Vill du snabbt få lite extra smak kan du alltid vispa ner någon tesked vaniljsocker innan servering om såsen känns svag, men det beror framförallt på vilket kvalité på vaniljstång du har använt.

Ingredienser till 1 sats:
1,5dl Standardmjölk
1,5dl Grädde
1st Vaniljstång
2st Ekologiska äggulor
3msk Strösocker
2,5msk Potatismjöl
2dl Vispgrädde, lättvispad

Såhär kan man göra:
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut vaniljmärgen.
2. Koka upp standardmjölk, vispgrädde och vaniljstången inkl. vaniljmärgen i en tjockbottnad kastrull, drag av plattan och låt stå i ca 10-15min så att gräddmjölken tar smak.
3. Separera äggens gula från vitan.
4. Vispa ihop äggulorna, strösockret och potatismjölet i en skål.
5. Tillsätt lite avsvalnad gräddmjölk och rör ut det.
6. Häll ner "äggsmeten" i kastrullen med gräddmjölk. Rör ordentligt med en plastvisp på svag värme tills vaniljsåsen tjocknar.
7. I en finmaskig sil, passera krämen så att vaniljstången tas bort.
8. I den avsvalnade vaniljkrämen, tillsätt lättvispad grädde och rör ut den väl. Och vips så har du fått en hemkokt vaniljsås...