lördag, december 22, 2012

Monte Enebro med hjortronmylta och salt surdegskex_del av nyårsmenyn



En spansk halvhård överlagrad getost med mycket smak! Mjuk syra i kombination med en rund smörig smak. Tillverkas i Avila i centrala Spanien. Enligt regelboken ska den vara ett vitt sancerre men vi testar ett fruktigt rött idag med tanke på söta hjortron som kompis till osten. Räkna med att osten går loss på ca 400kr/kg.

Ingredienser,till ca 4 pers:
Ca 200g Monte Enebro ost (Räkna med ca 40-50g per person när du handlar osten.)
1,5dl Hjortron
3-4msk Socker
3tsk Hjortonlikör, (kan uteslutas)
4st Surdegskex eller liknande, (färdigköpta)
Svarpeppar från kvarn


Såhär kan man göra: 
1. Koka ihop hjortron och socker till önskad konsistens, ju längre desto fastare mylta. 
2. Dra kastrullen av sidan och tillsätt hjortronlikör. Låt svalna i burk.
3. Skiva osten i fyra skivor och lägg upp på tallrik.
4. Fördela ut en matsked hjortonmylta.
5. Garnera med ett salt surdegskex.
6. Dra några varv med svartpepparkvarnen över osten vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar