lördag, december 22, 2012

Choklad- och kolaganache_del av nyårsmenyn



För ca 8 personer (8-12 bitar)

Kakan:
200g smör
3dl strösocker
2 ägg
2dl mjöl
1tsk bakpulver
4tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör och ströbröd till formen
Kolakräm:
3dl vispgrädde
3dl strösocker
2msk sirap
150g mörk choklad
150g smör

Såhär kan man göra:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält smöret till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
3. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten. 
4. Häll i smord och bröad form, ca 24cm i diameter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna. 
6. Blanda alla ingredienser till kolakrämen utom matfettet i en gryta. Koka tills den tjocknat ordentligt, det tar 30-40 minuter. 
7. Rör ner matfettet och låt svalna.
8. Lägg tårtan på ett fat. Bre över kolakrämen i ett tjockt lager och låt stelna.
Garnera med exotiska frukter, tex physalis, passionsfrukt och färska fikon. Hallon passar också bra på kolakrämen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar