fredag, december 30, 2011

Saltbakad potatis med färska räkor, dill och stenbitsrom-mayo

Idag var det nog rekord hos den lokala fiskbilen när vi handlade 130g räkor a 66kr, dvs ett kilopris på 507kr...Om någon sett något som toppat det priset så gör gärna ett inlägg. Nåväl till nyår trissas allt upp men vi fick vår fina marulk och en bit tonfisk som vi ska tillaga i morgon. Det blev varsin saltbakad potatis med våra 4,40kr/st räkor till lunch idag, vi njöt av varje räka extra länge! Gott och enkelt...

Ingredienser till ca 2pers:
2st Bakpotatisar
ca 1 kg Grovsalt
1hg Färska räkor
1st Rödlök
1st Dillvippa
Till mayon:
1st Äggula
1,5dl Rapsolja
3msk Gräddfil
3msk Stenbitsrom
1tsk Citronsaft
Salt & Vitpeppar från kvarn

Såhär ska vi göra:
1. Sätt ugnen på ca 175g, häll ut en bädd med grovsaltet i en ugnsform med höga kanter, lägg i tvättade och pickade potatisar, häll över resten av saltet så det täcker potatisarna. Baka i mitten av ugnen ca 1h, kön med en sticka att potatisen är mjuk.
2. Såsen: Vispa upp en äggula och citronsaften fluffigt. Vispa sedan sakta i oljan, sen vänder du ner gräddfilen och smakar av med salt & vitpeppar. Slutligen vänder du ner rommen och lite skuren dill.
3. Vid servering: Linda ev. in potatisen i aluminiumfolie, klicka in rom-mayon och garnera med räkor, , rödlök, dill och citron.

torsdag, december 29, 2011

Bucatini pasta med mozzarella, örtolja, soltorkad tomat och oliver


Om ni är trötta på att laga lite mat så här mellan jul- och nyår så kan jag tipsa om denna busenkla pastarätt. Färdig i en handvändning och med mycket medelhavssmak, jag använde en spaghetti pasta med hål i, den suger upp örtoljan jättebra. Har blivit favorit på sista tiden...

Ingredienser för 2 personer:
2port Bucatini pasta (Spagheti med hål i för att suga upp såsen)
Ca 1dl blandade örter (Basilika, bladpersilja och lite spenat)
Ca 1dl Olivolja av god kvalité
Ca 100g Mozzarellaost bruten i bitar
Ca 10st Soltorkade tomater
Ca 1dl Gröna oliver
Några Cocktailtomater
Havssalt med chili
Svartpeppar från kvarn
Balsamicosirap (reducerad, finns på flaska)

Såhär kan man göra:
1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Mixa örtbladen med olivoljan.
3. Häll av pastavattnet och blanda pastan med örtoljan och resten av ingredienserna.
3. Smaka av med havssalt & svartpeppar från kvarn, rippla gärna lite balsamicosirap över pastan. Det är gott att doppa oliverna och tomaterna i.

onsdag, december 28, 2011

Solbackens Italienska nyårsmeny 2011

Tiden går fort när man har roligt och nu var det ett tag sen jag bloggade sist...Men ska försöka med lite mer inlägg under 2012...kanske tom ett nyårslöfte! Bjuder på ett smakprov på årets nyårsmeny här hemma i goda vänner lag! Och nästan som "vanligt" blir det förberedelser under fredagen för att bara lägga sista handen på själva nyårsafton. Återkommer med recepten...Och på förhand ett gott nytt år till er alla. Och tack alla trogna läsare, det är kul att vara en av landets 100 mest lästa matbloggar!

Hälsningar
//Manfred


Solbackens Italienska Nyårsmeny 2011


Antipasto Della Casa        
Parmarulle med Genovesefärskost, grillad tonfisk med sardellkräm & kaprisbär, crostini med tapenade, buffelmozzarella med semitorkad körsbärstomat och basilika.

****

Marulk med citron, spenat & parmesanrisotto
serverad med hummersås smaksatt med vit tryffel


****

Lammytterfilé vänd i rosmarin med rostad vitlöks balsamicoreduktion, grillad polenta och ragu på soltorkad tomat, kronärtskocka, squach och paprika.

****

Gorgonzolapanna cotta med fikonmarmelad

****

Liten oblandad Tiramisu med hallon och myntasallad

****

Chokladtryffel smaksatt med apelsin och grappa