fredag, oktober 28, 2011

Lax på Rydbergs vis med pepparotscremé

Fredagkväll och jag fick ett omedelbart behov att att laga en biff Rydberg. Men har man ingen välhängd biff hemma är det bara att glömma tanken men vill man ha samma smak i stort och har lite lax tillövers så blev detta jättegott! Pepparotscremen och äggulan är ett måste tycker jag, vill man kan man ju alltid ha en klick Dijonsenap till också...

Ingredienser till 2 personer:
200g Laxfilé, skuren i grova bitar
5-6st Medelstora potatisar, skuren i tärningar
2st Gula lökar, medelstora
2st Äggulor från Ekologiska ägg
1dl Creme fraiche
1-2msk Riven pepparot
Salt- & svartpeppar från kvarn
2st Citronklyftor
ca 25g-50g Smör att steka i
1 nypa socker

Såhär kan man göra:
1. Börja med att steka potatisen i tärningar i hyfsat rejält med smör, salta och peppra. Stek inte på för hög utan medelvärme, det kommer säkert ta ca 15min innan potatisen är vackert brynt och helt klar.
2. I en annan stekpanna steker du den hackade löken på samma sätt. När löken är klar strör du över en nypa socker, då får du en god rundare smak på löken.
3. Och slutligen stek laxen i smör lätt och varsamt. Jag föredrar att den har en liten kärna kvar i mitten, salta-, peppra och stänk ev. över någon droppe citronsaft.
4. Vispa Creme Fraichen med en elvisp till en fast konsisten, vänd ner riven pepparot, salta-  och peppra.
5. Knäck äggen varsamt och spar äggulan.
6. Nu är det bara att lägga upp på varma tallrikar på samma sätt som den klassiska rätten Biff Rydberg, på liknande sätt, i tre högar, och slutligen klicka på lite pepparotscreme och en äggula. Glöm inte att dra något varv med salt- och pepparkvarnen...Servera med en citronklyfta.

tisdag, oktober 25, 2011

Ambrosiakaka

Ambrosiakaka är min favoritkaka! Här är ett recept hämtat från Coops reklamblad i sommras...Värd att prova, den blev jättegod! Phliadelfiaosten ersätter den klassiska florsockerglasyren, känns lite modernare och mer cupcake inspirerat...


Ingredienser till en kaka:
150g Smör, rumsvarmt
2dl Strösocker
2st Ekologiska ägg
0,5dl Pressad apelsin
Rivet skal av en apelsin
3dl Vetemjöl
1tsk Bakpulver
Kanderade apelsinskal:
1st Apelsin
0,5dl Socker
0,5dl Vatten
Topping:
200g Philadelfiaost eller liknande
1,5dl Florsocker
2msk Pressad apelsin

Såhär kan man göra:
1. Kakan: Vispa smör och socker pösigt. (Använd en elvisp så går det enklare...)
2. Knäck äggen och tillsätt ett i taget under vispning.
3. Rör ner de övriga ingredienserna och häll smeten i en smord och bröad form, helst ca 20cm i diameter om du vill få en hög kaka.
4. Baka av i ca 40-45min i 150g varm ugn, känn efter med en provsticka att den är torr.
5. Apelsinskal: Koka ihop vatten och socker till en simmig lag, skölj apelsinen och skär av skalet i strimlor utan att få med det vita. Häll i skalen i lagen och låt koka med i ca 5 min, låt skalstrimlorna svalna i lagen.
6. Topping: Vispa ihop osten, florsockret och pressad apelsin. När kakan svalnat fördelar du ut toppingen på den och strör över de kanderade apelsinskalbitarna.

måndag, oktober 24, 2011

Yoghurtbröd med russin och pomerans

Okej, det här är en snarlik variant på filmjölksbrödet som jag skrev om den 3 oktober men jag provade med naturell yoghurt 3% istället och tyckte att resultatet blev en aning rundare bröd till smaken, men det kan säkert bero på fler omständigheter såsom gräddningstid m.m. Och att jag bytte det grova Rågmjölet och Grahamnsmjölet mot Rågsikt. Dessutom så skruvade jag upp pomeransen till 2msk. Summa summarum ett mjukare, brödigare bröd som inte blir lika grovt i konsistensen och som passar perfekt att frysa in och ha till frukost. Brödet blev lite ljusare också trots samma avbakningstid...

Ingredienser vs receptet den 3 okt:
Byt ut 1l filmjölk till 1l Naturell yoghurt 3%
Byt ut grovt rågmjöl 2dl och grahamsmjöl 4dl till 6dl rågsikt
Addera till ytterligare 1msk Pomerans
Addera till ytterligare 1dl Russin
Tag bort 1dl Solrosfrön

Såhär kan man göra:
1. Följ receptet från den 3 okt.
2. Byt ut några av ingredienser enligt ovan.

söndag, oktober 23, 2011

Äppelpizza med mandelmassa och kanel

Det här "äppelpizzan" är bara så god så att man måste baka den. Receptet är gammalt och hämtat från fruktfrämjandet och sedan från mamma. Nu kan jag också baka det...Och det kommer jag göra många gånger om...:)

Ingredienser till ett stort äppelbröd eller två stycken små:
25g Jäst
75g Smör
2,5dl Mjölk
2st Äggulor från Ekologiska ägg
1/2krm Salt
0,5dl Strösocker
8-9dl Vetemjöl, (beror på ditt mjöl men en fin vetedeg ska det bli...)
Fyllning:
6st Äpplen, skalade och urkärnade
150-200g Mandelmassa
2msk Strösocker
1,5tsk Kanel, malen
2msk Smör

Såhär kan man göra:
1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, låt bli 37g.
2. Smula ner jästen i en bunke, blanda ut med lite av degvätskan, tillsätt sedan all vätska.
3. Tillsätt äggulor, salt, socker och mjölet, arbeta till en smidig deg.
4. Låt degen jäsa med bakduk i ca 40min.
5. Sätt ugnen på 200g.
6. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela degen ev. i två delar och kavla ut till runda pizzor, (kakor). Lägg ut på bakplåt med bakplåtspapper.
7. Skala och skiva äpplena tunt. Riv ut mandelmassan över pizzorna, lägg på äppelskivorna och strö över kanel och socker, klicka över smöret.
8. Låt kakorna jäsa i ca 10min.
9. Grädda av äppelpizzorna i ca 20min.

lördag, oktober 15, 2011

Lax med räksås, palsternackspuré och vittvins slungad squach

Mycket smak i den här fiskrätten. Och enkelt att tillaga fisken i såsen! Man spar liksom ett moment samtidigt som fisken tillagas skonsamt så den lätt faller isär när man äter den. En len palsternackspuré, lite vittvin slungad squach och färska räkor till. Och du, den här rätten kan du inte fixa till med räkor i lag...Du som följt denna blogg vet vad jag tycker om dem...Ett tips: Tänk på att såsen ska vara krämigt tjock innan du lägger i laxen eftersom den tunnar ut såsen lite...Ingredienslistan kanske är lång men det mesta har man oftast hemma.

Ingredienser till 2 personer:
250g Lax
500g Räkor med skal
3msk Olivolja
2msk Tomatpuré
1st Vitlöksklyfta, riven
1/2st Morot, skuren i mindre bitar
1/2st Fänkål, skuren i mindre bitar
1tsk Timjan
1 knivsudd Saffran
1msk Konjak
1dl Vittvin
3dl Skaldjursfond
2dl Grädde
1msk Smör
2-3msk Maizena utrört i lite vatten
Salt- & vitpeppar från kvarn
Palsternackspuré:
4st Normalstora palsternackor, skalade, ger ca 4-5dl
ca 1,5dl Grädde
4msk Smör
Salt- & vitpeppar från kvarn
Grönsaker:
2dl Squach, skuren i mindre bitar
2msk Smör
4msk Vittvin
Havssalt
2st Citronklyftor
Dillkvist

Såhär kan man göra:
1. Såsen: Skala räkorna och lägg skalen i en stor kastrull. Häll i olivolja och fräs skalen så de blir nästan lite vita till färgen. Tillsätt morötterna, färnkålen, tomatpurén, timjan och vitlöken. Låt fräsa med några minuter.
2. Tillsätt saffran och slunga runt. Häll i konjaken och bränn av, tillsätt sedan det vita vinet och låt koka upp. Häll i skaldjursfond och grädde, låt reducera ner till hälften.
3. Red av med maizena till en lite tjockare såskonsistens, testa med baksidan av en sked som ska bli täck av sås som stannar kvar. Smaka av med salt- & vitpeppar, blanka av med lite smör.
4. Skär laxen i 125g portionsbitar. Lägg ner i såsen som får sjuda mycket svagt. De blir klara på ca 12-15min, varmhåll.
5. Puré: Medan såsen håller på och blir klar enligt ovan så kokar du palsternacks-bitarna lättsaltat vatten, koka upp grädde och smör i en separat kastrull. När bitarna är klara efter ca 20min så mixar du dem i en mixer och häller i grädde-smör vätskan, krydda med salt och vitpeppar från kvarn.
6. Grönsaker: Fräs smöret i en kastrull, tillsätt squachen och slunga runt någon minut. Häll i vinet och låt koka upp, smaka av med havssalt.
7. Nu är det bara att lägga upp purén på varma tallrikar, ta upp laxen med en hålslev, hälla över rikligt med sås och garnera med lite färska räkor, squach, citron och dill.

måndag, oktober 03, 2011

Mörk Filmjölkslimpa med russin

Brödlimpor baserade på mjöl, filmjölk och bikarbonat är perfekta när du vill ha ett riktigt gott bröd utan att behöva jäsa det och som dessutom står sig bra. Prova gärna att variera receptet lite genom att tillsätta lite äpplen, fikon eller aprikoser, det blir jättegott!

Ingredienser till 2st limpor:
7dl Vetemjöl
4dl Grahamnsmjöl
2dl Grovt rågmjöl
1tsk Salt
1dl Solrosfrön
1dl Linfrön
1dl Russin
1dl Hasselnötter, grovt hackade
1l Filmjölk
1,5tsk Bikarbonat
2dl Mörk brödsirap
1msk Fänkål, malen
1msk Pomerans, malen
25g Smör till limpformarna

Såhär kan man göra:
1. I en degblandare, rör alla ingredienser till en grov smet i ca 8min.
2. Smörj två stycken limpformar
3. Fördela ut smeten i de båda formarna, pudra över lite mjöl för att skydda ytan vid avbakningen.
4. Baka av på ca 175g i ca 60-80min beroende på ugnens kapacitet. Känn efter med en brödsticka som ska vara torr efter du tar upp den från centrum av brödlimpan.
Tips: Om du har en ugn med bra effekt kan du ev. behöva lägga över lite folie på brödet efter ca halva gräddningstiden så att brödet inte blir för mörkt.
5. Tag limporna ur formen och linda in dem i bakdukar, låt svalna i ca 12tim. Nu bör du ha ett saftigt, fruktigt och mjukt bröd.