tisdag, augusti 30, 2011

Solbackens kryddiga Äppelchutney serverad med Chicken Tandori

Sådan här koka ihop mat, (dvs gryta) ser ofta inte så läckert ut på bild men det smakade jättegott! Idag bjuder jag på receptet på äppelchutney för det var egentligen det jag var sugen på. I bara farten lyckades det bli en Chicken Tandori som tillbehör...eller om det nu ska vara tvärt om! Hur som haver prova chutneyn såhär i äppeltider. (Äppelchutneyn är m.a.o. längst fram på bilden...)

Ingredienser till en sats: ca 2dl
1msk Rapsolja
3st Stora äpplen, skalade, urkärnade och skurna i grova tärningar
1/2st Gul lök, medel grovt hackad
1dl Råsocker
4msk Apelsinjuice
1msk Äppelcidervinäger eller vittvinsvinäger
1/2tsk Curry
1/2tsk Chilipulver
1/2tsk Ingefära, pulver el. färsk
1msk Potatismjöl utrört i lite vatten
Några flingor havssalt

Såhär kan man göra:
1. Fräs äpplena och löken lätt utan att det tar färg i oljan i en kastrull på medelvärme.
2. Tillsätt alla andra ingredienser utom potatismjölet.
3. Låt sjuda i ca 10min tills du känner att äpplena har en mjuk konsistens men håller ihop.
4. Red av med potatismjölet och låt koka upp.
5. Om du känner att chutneyn blir för tjock späd med lite apelsinjuice, det kan du också göra när den kallnat.
6. Och ja, kyl ner chutneyn, servera till din Chicken Tandori eller använd som ett gott och kryddigt tillbehör till något annat...

måndag, augusti 29, 2011

Wok med skinka och ingefära

Verkar som det är tema skinka just nu, för den ekonomiskt lagda som jag är ibland, och som lagade skinkschnitzel häromdan köpte säkert ett storpack med skinka och fick således lite över. Vad passar bättre än en wok med ingefära och vitlök uppenbarligen såhär i förkylningstider då alla kommer åter till jobb, skola och dagis...Lättlagat, sunt och gott! Du fixar detta på 15min totalt!

Ingredienser till 4 personer:
ca 300g Skinka, strimlad eller lite mer om man är mycket hungrig
1msk Färsk riven ingefära
3st Vitlöksklyftor, rivna
4msk Sweet Soy Sås (Ketjap manis)
4msk Oyster sås
4msk Sweet Chilisås
410g Wokgrönsaker, (en burk med böngroddar, vattenkastanjer, minimajs m.m.) el. motsvarande
100g Squach, skuren i grova tärningar
4st Knippen äggnudlar
3msk Rapsolja
Färsk koriander

Såhär kan man göra:
1. Strimla skinkan och marinera med vitlök, ingefära och Ketjap manis, i minst 1h el. över natten
2. Hetta upp rapsoljan i en wokpanna och häll i köttet inkl. marinad, stek i ca 1-2min.
3. Sänk värmen något och tillsätt alla smaksättare: oyster sås, Sweet chili och vanlig chilisås.
4. Vänd ner grönsakerna inkl. squachen. Hetta upp och vänd runt så att grönsakerna blir varma men krispigheten består. Klipp ner lite färsk koriander i woken.
5. Innan du gör woken, tänk på att koka upp vatten till nudlarna, följ ansvisningarna på förpackningen.
6. Severa direkt gärna med lite smaksättare som tillbehör för den som vill ha mer av nått...

söndag, augusti 28, 2011

Skinkschnitzel med anjovis, kapris & citron

Hej alla 37.753 indviduella IP adresser som läser denna blogg varje vecka. Ni börjar bli många och det förpliktigar naturligtvis med lite mer intressanta recept...Men min ambitionen i år är nog att detta ska vara en "veckoblogg" med 1-2 inlägg per vecka snarare än varje dags uppdateringar. Kul att ni följer med & välkomna med lite mer kommentarer, det triggar alltid till att uppdatera lite oftare! Hälsningar Manfred :)

Vi hade några vänner från Österrike på besök i somras. Hade tänkt att laga en Winerschnitzel som en kul grej för att jämföra med deras originalversion men tiden gick fort så det han vi inte med. Så idag blev det en enklare variant gjord på skinka, vilket jag tycker fungerar precis lika bra, dessutom mycket billigare!

Ingredienser till 4 personer:
400g Skinka, 4st skivor
2dl Vetemjöl
2st Ekologiska ägg
2dl Ströbröd
8-10st Potatisar
Rapsolja
Smör
Timjan
Salt- & vitpeppar från kvarn
1st Citron
8st Anjovisfiléer
1dl Kapris
Bladpersilja

Såhär kan man göra:
1. Banka ut skinkskivorna mellan lite plastfolie, använd tex en brödkavel.
2. Dubbelpanera i mjöl, ägg och ströbröd. Det kommer inte att gå åt allt som jag skrev i receptet med det är mycket enklare att få till en fin panering om man ödslar lite med panaden.
3. Låt de panerade schnitzlarna vila i kylen på en tallrik medan du fixar potatisen, då stabbar panaden till lite och det blir enklare att steka.
4. Skrubba färskpotatisen och rippla över lite olja, krydda med timjan, salt & peppar. Tillaga på plåt i ugn ca 225g i ca 20-30min beroende på ugn och tjocklek på potatisen.
5. Stek scnitzlarna i rikligt med smör och lite olja på medelvärme.
6. Skiva citron och arrangera med anjovis och kapris.
7. Lägg upp potatis, schnitzel och garnityret på varma tallrikar. Servera gärna med lite extra citron, bladpersilja och en kall öl till.

fredag, augusti 26, 2011

Reflektioner om 3 olika baguetter

Kan inte låta bli att dela med mig av några tankar om baguetter...För er som vill baka och prova själv finns grundreceptet under fliken bröd här på bloggen.
Baguetterna ovan är bakade på 100% Vetesurdeg och 100% Vetemjöl med hög proteinhalt.
Ger ett segt och fluffigt bröd som passar perfekt till kvällen.

 Baguetterna ovan är bakade på 100% Rågsurdegsgrund men med 100% Vetemjöl med hög proteinhalt. Uppenbarligen lite mera kraft i rågsurdegen eftersom bröderna "exploderat" lite. Ger ett segt men något mer finporigt bröd med mer smak än det som är bakat på vetesurdegsgrund. Passar perfekt på morgonen eller till lunchmackan.

Baguetterna ovan är bakade på 100% Vetesurdegsgrund och 70% Vetemjöl med hög proteinhalt och 30% Durumvetemjöl. Ger ett mjukare, nästan som man skulle ha mjölk som degspad, bröd. Känns som Foccaciadeg och passar perfekt till frukost eller kanske att fylla med något gott och lägga i klämgrillen.

PS: Efter att ha provbakat baguetter i ca3 månader med ca 3 bak per vecka har det genererat cirka 144 baguetter. Om man leker med tanken att en surdegsbaguette kostar ca 30kr/st hos bagaren så blir det 4320kr. M.a.o. är det lönsamt att baka själv!

måndag, augusti 15, 2011

Kokta rödbetor med dijonsenap och gul lök från Bjäre

Om du passerar Bjärehalvön i höjd med Torekov & Båstad så rekommenderas ett besök till Hovs hallar. I trakterna kring denna fina utsiktsplats finns många små gårdsbutiker där du kan handla fantastiska grönsaker som verkligen smakar...Helst så vill man äta dem utan att tillreda för mycket men kokta rödbetor med en god dijonsenapsvinegrette och mild nyskördad Bjärelök är fantastiskt gott. Ät det som en förätt, en rätt på buffén eller som ett gott tillbehör tillsammans med en fisk- eller köttbit.
 När du kokar rödbetorna så använd en stor kastrull med vatten och salt. Skölj bara av den grövsta jorden och koka rödbetorna med blasten kvar så håller de sig riktigt röda och fina. När de är kokta så kyler du dom i lite isvatten och skalar dem, använd gärna plasthandskar så slipper du få röda händer. Försök att få tag på små rödbetor de smakar bäst...
Helt fantastiskt att man kan köpa nyskördade grönsaker från en vagn och sedan betala i en liten burk. Skulle nog inte funka i Stockholm...På bilden syns min goa sambo Anna!

Ingredienser till en sallad för ca 4 pers:
1 knippe med ca 6st små till medelstora rödbetor.
5msk Salt + ca 5l vatten att koka i
1st Gul lök, mild, finhackad
1knippe persilja, hackad
2msk Dijonsenap
2msk Vit Balsamvinäger
1dl Extra kallpressad Rapsolja (köpte även denna från Bjärehalvön)
Havssalt- & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Koka upp vatten och salt och lägg i de sköljda rödbetorna med blasten på.
2. Låt småputtra i ca 30-40min beroende på storleken på rödbetorna. Känn med en gaffel eller provsticka att de är klara, de ska då släppa enkelt.
3. Kyl rödbetorna i kallt vatten, gärna isvatten, och skala de sedan.
4. Skiva rödbetorna och lägg i en skål.
5. Mixa dressingen genom att blanda dijonsenapen med balsamvinägern och sedan droppa i oljan till en homogen sås. Krydda med salt- och svartpeppar från kvarn.
6. Hacka löken och fördela över rödbetorna, häll över dressingen och garnera med hackad persilja.


torsdag, augusti 11, 2011

Croissant med hemlagad hallonsylt

Om du varit på semester och kylen gapar tom hemma när det är dags för frukost är ett bra tips att ha lite färdiga croissanter i frysen. Normalt brukar jag förespråka att man kan göra allt själv men croissanter är ett undantag...Det är lite hotellfrukost över att äta det tycker jag! Det är också dags att plocka hallon från buskarna nu så passa på och koka lite egen hallonsylt. Har du inte egna på tomten finns de ofta på kallhyggen i skogen, där hittade vi våra...

Ingredienser till en sats:
1kg Hallon, rensade och fina
ca 8dl Syltsocker med pektin
ev saften av en lime eller citron, ger en fräsck smak
Ev. lite atamon, följ ansvisningarna på flaskan

Så här kan man göra:
1. Rensa bären och lägg de i en stor kastrull.
2. Blanda ev i skivor av lime eller citron som du efter kokningen tar bort.
3. Häll på sockret.
4. Låt allt stå och vätska av sig i ca 15-30min så att du får lite vätska i botten av kastrullen.
5. Sjud sylten i ca 30min tills den får en konsistens så att vätskan i sylten stannar kvar på baksidan av en sked.
6. Häll upp väl rengjorda burkar, gärna kokade, och förslut. Ställ burkarna upp och ner så blir det ett litet vaccum. Låt svalna och ställ in i kyl.
7. Och vill du baka av croissanter så görs det vanligen i ca 225g ugnsvärme i ca 10-12min tills de blir gyllene.

lördag, augusti 06, 2011

Basturökt falukorv & sunny side up

På semester i de norrländska skogarna! Vad är bättre än att titta ut på vattnet från en stuga och samtidigt laga busenkelt men gott krubb på en vedeldad spis. Här uppe har jag smakat en av de bättre falukorvar jag ätit...riktigt rökt, riktigt köttig och med en lätt ton av muskot. Steker man den dessutom i en väl använd och insmord gjutjärnspanna är den en busenkel konst att också få till några sunny side up. Rosta lite mjukt tunnbröd direkt på spisplattan och servera med en klick senap och lunchen är färdig!

Ingredienser till 2 personer:
250g Falukorv
2st Ekologiska ägg
2st Mjuka tunnbröd
2msk Senap
1st Vedugn, (utan vedugn och utan Norrland smakar inte denna rätt på samma sätt...då är det bättre att laga nått annat....)

Såhär kan man göra:
1. Stek falukorven över elden, knäck i äggen när falukorven släppt lite fett. Rosta tunnbröden direkt på spisen och servera med korven, ägget och senapen.