lördag, april 30, 2011

Chilichokladkladdkaka


Lördag morgon kl: 07.00, kladdkakan färdigbakt!
Tittar ut över Mälaren och vid 06.00 tiden lyser den nästan med något Medelhavsblå ton och himlen och solen ser ut som värsta resekatalogen så man tror man är någon annanstans...Och med lillgrabben på ena armen och köksassistenten som trogen sparring partner fick vi till en chokladkaka till kvällens Valborgsdessert. För dagen smaksatt med chilichoklad, ger en spännande brytning på kakan och serverad med lite frukt och glass kommer det passa bra...

Ingredienser till en kaka:
100g Mörk Chilichoklad
100g Mörk choklad, 80%
4st Ekologiska ägg
2dl Strösocker
2,5dl Vetemjöl
1tsk Bakpulver
2msk Smör, osaltat + 1dl Veteströ

Såhär kan man göra:
1. Förvärm ugnen till 220g
2. Vispa ägg och socker fluffigt, vitt och pösigt...
3. Smält chokladen och smöret i ett vattenbad på spisen eller ännu enklare i en micro.
Vänd ner den smälta chokladen och smöret i äggsockersmeten.
4. Blanda mjölet med bakpulvret och strö ner det i smeten, blanda väl.
5. Smält lite smör till en 28cm springform med löstagbar kant och pensla kanterna, strö runt veteströet så det fastnar runt kanterna.
6. Använd en slickepott och vänd ner smeten i formen.
7. Baka av mitt i ugnen i exakt 13min så får du en krämig kladdkaka i mitten. (Dock så beror tiden på vilken effekt på ugn du har, märkte tyvärr att 13min var lite förlänge för min ugn...nästa gång ska jag känna med en provsticka efter 10min, då ska den vara torr i kanterna men smetig i mitten när du känner efter...)
8. Låt kladdkakan svalna av och ställ sedan in den i kylen gärna i minst 12h så stelnar den fint.
9. Pudra över lite florsocker, servera med lite grädde, glass och eller frukt.


torsdag, april 28, 2011

Solbackens Jordgubbswalloner med pärlsocker

Walloner tror jag är franspråkiga personer som bor i Belgium och ev. så uppfann de grundreceptet på dessa bullar. Själv har jag utgått från Riddarbageriets söta bakbok. En deg med mycket smör och ägg ger en fluffig bulle som passar att fyllas med vaniljkräm eller en god sylt. För dagen blev det vår sista jordgubbssylt av 2010 års egna jordgubbar. Förhållandevis enkla att baka men bullen ger en liten lyxkänsla till kaffet eller en kopp kvällsté.

Ingredienser till ca 22st stora Walloner eller ca 40st små:
350g Standardmjölk, 3%
1100g Vetemjöl
150g Strösocer
250g Smör
18g (1,5msk) Bakpulver
2st Ekologiska ägg
75g Jäst
15g (1msk) Salt

Fyllning och topping:
25g Smör, osaltat
ca 1,5-2dl Jordsgubbssylt
ca 1dl Pärlssocker
2msk Florsocker

Såhär kan man göra:
1. Blanda alla ingredienser i en degblandare, kör på låg till medelhastighet i ca 10min eller knåda dubbla tiden. Degen blir mycket elastisk till sin konsistens.
2. Ställ degen att kallna i kyl i ca 30min.
4. Vänd upp degen på bakbord och dela den i små eller stora bitar...och rundriv dem sedan till bullar.
5. Lägg bullarna i bakformar, lår dem jäsa i ca 60min under bakduk.
6. Gör ett hål, men inte hela vägen ner, i mitten på bullarna, spritsa en klick jordgubbssylt i hålet.
7. Pensla med smör och strö över pärlsocker.
8. Förvärm ugnen till ca 200g.
9. Baka av i ca 10-15min beroende på ugnskapacitet, mina bakades av på ca 13min.
10. Lyft över på galler och låt svalna under bakduk, strö över florsocker och provät!

onsdag, april 27, 2011

Solbackens Lingongrova


Jag tror att "Lingongrova" är Sveriges mest sålda bröd...Idag har jag provbakat ett själv med bikarbonat.
Jättenkelt och snabbt och ibland lite skönt att slippa jäsprocessen. Brödet blir lite grovt med en och annat syrligt lingon i. Gott som frukostbröd eller till kvällsmackan.

Ingredienser till en limpa:
500g Rågsikt
100g Rågkross
50g Rågflingor
1msk Bikarbonat
1tsk Salt
2,5msk Brödsirap
500g Turkisk Meze Yoghurt, 10% fetthalt
100g Lingon: rårörda med 2msk flytande honung
3msk Smält smör till pensling av 1,5l brödform

Såhär kan man göra:
1. Blanda alla torra ingredienser i en degblandare.
2. Tillsätt brödsirap, yoghurt och lingon.
3. Blanda på låg hastighet i ca 5min.
4. Pensla en 1,5l brödform med smält smör, gör det noggrant så släper brödet formen enkelt efter gräddningen.
5. Häll/skrapa ur degen ur bunken till brödformen, strö över lte extra råkgross och tryck ner några lingon som topping.
6. Baka av brödet i 175g i ca 60min.
7. Tag ut brödet ur ugnen och låt det svalna på ett galler med bakduk.
8. Skär en skiva och njut med ett gott pålägg...

Nedan: Såhär ser det ut innan avbakningen...

söndag, april 24, 2011

Triss i lax och par i sill: en god start på Påskafton...

Det blev en god start på Påskafton med triss i lax och par i sill. Det blir inget recept på respektive moment här utan ni hittar det om ni söker på recepten i andra inlägg...Men den kan vara kul att uppleva både gravad, rökt och marinerad lax på en och samma gång. Lite mandelpotatis och sill bidrar till påskkänslan, frågan är bara om vi glömde ägget? Nåväl talriken ovan passar lika bra till påsk som till midsommar. Gott och enkelt...

Ingredienser till en tallrik:
25g Rökt lax
25g Gravad lax
50g Laxtartar
1msk Laxrom
1/2st Mandelpotatis
1st Sillbit, fransk löksill
1st Sillbit, Inlagd sill
1msk Pepparotsfärskost
1msk Creme fraiché
2msk Gravlaxsås
1st Dillvippa
1msk Röd lök, hackad
1st Citronklyfta
1st Tunnbröd, brutit i mindre bitar
Svartpeppar från kvarn

Såhär kan du göra:
1. Du kan tillaga allt själv eller köpa färdigt...
2. Skär den rökta laxen i kuber och servera med pepparotsfärskost, den gravade i en tjock skiva som du formar till en rulle och placerar på en klick gravlaxsås. Tartaren formar du till ett ägg och kröner med lite laxrom och rödlök. Dela mandelpotatisen på mitten och servera med sillen och lite creme fraiche. Servera med en citronklyfta och en dillvippa, drag något varm med svartpepparkvarnen över den rökta laxen.



lördag, april 23, 2011

Stenugnsbakad Foccacia med tomat, pesto, oliver och soltorkade tomater

En Foccaccia är perfekt utflyktmat, du får med dig allt i ett kan man säga...
Jag tycker inte en äkta Foccacia ska bakas i en bakplåt och varje ruta se lika stor ut utan de
ska ha lika"oregelbunden"form i kanterna som en pizza och gärna med en grovt skuren topping. Bakas de dessutom i en äkta norrländsk stenugn så blir de perfekt frasiga att ha med sig ut till skogs! Tror att
de Norrlänska stenugnarna vid bygdegårdarna håller på att förvandlas till pizzaugnar snarare än tunnbrödugnar...

Ingredienser till ca 4 Foccciabröd a 22cm i diameter:
25g Jäst
5dl Vatten
ca 12-13dl Vetemjöl special
1tsk Salt
0,5dl Olivolja
Topping:
1dl Tomatsås
1dl Pesto
ca 16st Kalamataoliver
ca 12st Soltorkade tomater
2msk Oregano

Såhär kan man göra:
1. I en degblandare, rör ut jästen i vattnet, tillsätt mjölet och saltet, blanda ihop ca 5min på låg hastighet eller knåda dubbla tiden.
2. Tillsätt olivoljan och blanda i ytterligare ca 3min eller knåda dubbla tiden.
3. Täck över degbunken med en bakhandduk och låt kalljäsa i ca 4timmar.
4. Vänd ut degen på ett mjölat bakbord, forma med lätt hand fyra rundlar a ca 2cm höga och 22cm i diametern.
5. Toppa Foccacian med lite tomatsås, pesto, oliver och soltorkade tomater, strö över smulad oregano.
6. Baka av Foccacian i ca 250g i ca 5min eller tills bröden har fått fin färg och låter ihåliga om du knackar dem i botten.
7. Låt bröden svalna och om du förvarar dem till nästa dag, gör det i en plastbunke med lock...men då förlorar du lite av brödet seghet.

måndag, april 18, 2011

Hjortpannbiff med konjakssås och ugnsrostade rotfrukter

Egentligen är det en vanlig pannbiff med lite ugnsrostade grönsaker men det som gör det lite extra är att
vi lagade till det på hjort idag. Känns nästan som en klassiskt söndagmiddag...Hjortbiffarna passar perfekt till konjakssåsen. Vill du så servera lite lingon till eller kanske en rejäl bit saltgurka. Tänk på att mortla lite kryddor innan du sätter igång och se till så att färsen är riktigt kall så fixar du detta på under 40min.


Ingredienser till ca 4pers:
600g Hjortfärs
1st Ekologiskt ägg
1dl Vispgrädde
5msk Potatismjöl
1st Schalottenlök, finhackad
2msk Smör
1,5tsk Salt
Kryddblandning:
1tsk Timjan
1tsk Rosmarin
1tsk Enbär
1tsk Rosépeppar
1tsk Korianderfrön
1st Lagerblad
Såsen:
2dl Viltfond
1,5dl Grädde
3msk Konjak
1msk Svartvinbärsgelé
3msk Maizena utrört i lite vatten
Salt- & vitpeppar från kvarn
Rotfrukter:
6st Potatisar
4st Morötter
12st Små steklökar
Olivolja
Timjan
Havssalt
2msk Bladpersilja, hackad
Gott till:
Rårörda lingon

Såhär kan man göra:
1. Börja med kryddblandningen till köttet, häll alla kryddorna i en kryddkvarn eller mortel och kör/mortla till ett fint pulver.
2. Skrubba, skala och skölj alla rotfrukter och löken.  skär de i kvartar och vänd runt i oljan med timjan och salt från kvarn. Lägg på ugnsplåt och baka av i ca 175g ugnsvärme i ca 25-30min eller tills rotgrönsakerna är mjuka. Vid servering, strö över lite hackad bladpersilja.
3. Såsen: Blanda alla ingredienser utom konjaken kalla i en kastrull, koka upp och rör såsen under uppvärmning tills den blir simmig. Tillsätt konjaken, drag såsen av sidan och håll varm. OBS! Det här är en enkel sås som bygger på att du har en god viltfond som grund...har du inte det så fräs lite rotgrönsaker till att börja med och slå över köpt utspädd fond från flaska, följ sedan ovan så blir såsen lite mustigare...men tänk på att sila sådan om du gör så...
4. Hjortpannbiffarna: Blanda den kalla färsen med saltet så blir färsen lite mer "stabil", tillsätt sedan alla övriga ingredienser inkl. smörstekt schalottenlök och kryddblandningen. Forma ett litet prov och stek i panna, känns det rätt...så forma större biffar och stek dem klara, annars krydda på lite mer...

fredag, april 15, 2011

Breadsticks med sea salt och poppy seeds

 På bilden ovan, breadsticks med vallmofrön, (poopy seeds).
Idag blev det lite breadsticks som är trevliga att ha som lite tilltugg till något före...Kanske dippa i lite smaksatt färskost eller som ett tillbehör till en god soppa. Perfekt att baka och ha i skafferiet i en burk tills det passar på menyn. Enkelt att variera toppingen, prova med peppar, rosmarin, koriander m.m. Det går att kavla ut dessa till ca 3mm tjocka med lillgrabben i ena handen...Kort avbakningstid på hög värme i ugnen, så vänd inte ryggen till...Låt kallna på ett galler tills de blir krispiga vilket tar några timmar.

Ingredienser till ca 50-60 breadsticks:
2,5dl Mjölk, 3%
10g Torrjäst
3dl Dinkelmjöl med fullkorn
2dl Dinkelmjöl, siktat
1msk Fänkålsfrön
1tsk Salt
1tsk Honung
Vallmofrön
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Blanda alla ingredienser i en degblandare. Kör på låg hastighet i ca 5min eller knåda för hand.
2. Låt degen jäsa i ca 45min.
3. Knåda ihop degen, tillsätt ev. lite mjöl så degen inte kladdar. Rulla till en längd och skär i ca 10 bitar.
4. Kavla ut varje bit ca 20x10cm, strö över havssalt eller vallmofrön och kavla in i degen, skär sedan i ca 1,5-2cm breda remsor. Lägg brödremsorna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Förvärm ugnen till ca 220-250g.
6. Baka av breadstickesen mitt i ugnen i ca 5-6min eller tills de får en fin färg.
7. Lägg upp breadstickesen på bakgaller och låt kallna och bli krispiga vilket tar någon timme.

På bilden nedan, breadsticks med havssalt.
 På bilden nedan, såhär ser det ut när man kavlar ut breadsticksen i ca 20x10cm. Strö över vallmofrön och kavla in i degen innan du skär eller sporrar breadsticksen.


torsdag, april 14, 2011

Kycklingwok med squach, sockerärtor & lime

Här kommer ett recept på en enkel baswok som du garanterat slänger ihop på de 10 minuter det tar för jasminriset att koka klart. Dessutom så blir du så mycket nöjdare än att gå ner och köpa från den lokala asiatiska restaurangen...Reglera styrkan med harissan, sältan med oystersåsen och sötman med sweet chili. Jätteenkel rätt som känns lite lyxig en torsdagskväll, äntligen Fredag imorgon...Vad du än gör, kom ihåg att grönsakerna ska vara krispiga...

Ingredienser till 2 personer:
ca 200g Kycklinginnerfilér
ca 3dl Squach i tärningar, (1st mindre hel)
ca 1hg Sockerärtor, strimlade
1msk Rapsolja
1,5msk Harissa
2st Vitlöksklyftor
4msk Kycklingfond, flytande utspädd
1msk Limejuice
3msk Oyster sås
5msk Sweet Chili
1msk Färsk koriander, hackad
3dl Jasminris + 6l Vatten
1krm salt till riset

Såhär kan man göra:
1. Koka jasminriset enligt anvisningarna på förpackningen...
2. I en wokpanna, hetta upp oljan, bryn kycklingen och tillsätt pressad vitlök, harissa, och tärnad squach, fräs runt.
3. Tillsätt kycklingfond och limejuice, låt vätskan koka bort...men smaken stanna kvar!
4. Tillsätt strimlade sockerärtor. Vänd runt woken i oystersås och sweet chili.
5. Smaka av med färsk koriander.
6. Servera med jasminriset.

onsdag, april 13, 2011

Kanel- & kardemummasnäckor med dinkel och Krav vetemjöl


Lillgrabben har blivit värsta bagarn så han väckte oss vid 05.30 och ville absolut baka lite kanelbullar...så då är det bara att kliva upp och ställa upp! Så nu vid 08.30 mumsar vi lite nybakade kanelbullar med kardemumma och russin! Gott! Ett tips är att använda vanlig jäst, inte den för söta degar, den gör nämligen att brödet jäser snabbare och då blir det mindre smak på bullarna...


Ingredienser till ca 25st bullar a 60g/st
700g KRAV Vetemjöl, ca 12dl
300g Standardmjölk, 3%, ca 3dl
120g Strösocker
100g Smör, osaltat
2st Ekologiska ägg
1,5tsk Kardemumma, malen
40g Jäst, färsk


Till fyllningen:
100g Smör, osaltat
2-3msk Kanel, malen
2-3msk Strösocker
1dl Russin

Till toppingen:
1st Ekologiskt ägg att pensla bullarna med
1/2dl Pärlsocker

Såhär kan man göra:
1. Blanda alla ingredienser i en bunke, kör degen i en degblandare på
låg växel i ca 10min eller knåda degen i ca 15min.
2. Låt degen vila i ca 45min övertäckt med bakduk.
3. Kavla ut degen till en rektangel, bred på smöret och strö över kanel, socker och russin.
4. Rulla ihop degen likt en rulltårta.
5. Skär bitar a ca 60g st och lägg dem med rullytan ned i en form.
6. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
7. Ställ alla formar på en plåt och låt jäsa övertäckt med bakduk i ca 60min.
8. Baka av i 220g ugn i ca 8-12min beroende på ugn.

Nedan samma deg fast degen vridet som rosetter och toppat med råsocker:





tisdag, april 12, 2011

Dinkelfrallor med fänkål och sesamfrön


De här frallorna blev riktigt lyckade, saftiga, fluffiga och mjuka med en god smak. Mjölken och smöret hjälper till att göra dem mjuka liksom dinkelmjölet medan Manitoban ger fluffigheten. Det här blir nog ett basrecept i brödbaket framöver...passar perfekt till frukosten eller mellanmålet. Ikväll var de goda till en soppa...enkla att göra, väl värt att prova!

Ingredienser till ca 17st stora frallor:
50g Smör, osaltat
5dl Standardmjölk, 3%
50g Jäst, färsk
1/2tsk Salt
2tsk Fänkål, malen
ca7dl Manitoba Cream
ca 5,5dl Dinkelmjöl, fint
1st Ägg, vispat
4msk Sesamfrön

Såhär kan man göra:
1. Mät upp Manitoba Cream och Dinkelmjöljet tillsammans med saltet och den malda fänkålen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, låt bli max 35g, smula ner jästen och rör ut den.
3. Häll vätskan över mjölblandningen i bunken och blanda i en köksassistent eller liknande i ca8min till en slät och elastiskt deg som samtidigt inte är torr, ytan ska kännas fuktig men inte kladdig.
4. Häll över degen till en ny ren oljeinsmord bunke och låt jäsa i ca 45min täckt med fuktig bakduk.
5. Tag upp degen på lätt mjölat bakbord och vänd runt degen lätt så att en degrulle bildas, skär i ca 17-20st stora portionsfrallor. Forma frallorna lätt med händerna och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper.
6. Snitta frallorna med en kniv, låt jäsa täckta med fuktig handuk i ca 35min.
7. Förvärm ugnen till ca 220g men sänkt temperaturen till 200g när du sätter in frallorna.
8. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
9. Baka av frallorna i ca 12min eller tills de fått en fin gyllene färg, lägg sedan upp de på galler täckta med bakduk för att svalna.


Vi käkade några av frallorna med smör och Västerbottenost till middagen tillsammans med en redd broccolisoppa som fått lite pepprig olivolja på toppen...mums!


torsdag, april 07, 2011

Solbackens lantbröd med solrosfrön

Det visade sig vara en bra aktivitet att baka lite bröd när man är pappaledig, grabben på ena armen och mjölpåsen i den andra. Maskinen sköter själva knådningen...det här blir ett luftigt bröd som blir ett bra frukostbröd. Receptet hittade jag även denna gång på baksidan av förpackningen men drog bort och lade till lite eget...Värt att prova! Vi ska ta en skiva med Västerbottenost och apelsinmarmelad precis just nu!

Ingredienser till 2st limpor a 1,5l:
Fördeg:
100g Fint Rågmjöl
150g Manitoba Cream, (vetemjöl)
10g Jäst
250g Vatten, (2,5dl)

Bortgörning:
600g Manitoba Cream, (vetemjöl)
15g Jäst
250g Vatten, (2,5dl)
50g Olivolja (0,5dl)
20g Havssalt
1dl Solrosfrön
4msk Olivolja till att smörja bakformarna med, (bakform a 1,5l x2st)

Såhär kan man göra:
1. Fördegen: Mät upp rågmjölet och vetemjölet i en bunke, värm vattnet till 35g och lös upp jästen i det.
Slå jästvattnet över mjölet och kör i maskin med degkroken på lägsta hastighet i ca 10min eller använd armmusklerna. Låt degen jästa täckt med fuktig bakduk i ca 2h.
2. Bortgörningen: Mät upp vetemjölet och häll i samma bunke som fördegen. Lös upp jästen i vattnet lika som ovan, häll det i samma bunke och blanda åter i ca 5 min på lägsta hastighet, häll därefter i olivolja och blanda 5min till och slutligen saltet och blanda ytterligare 5min. Degen ska bli riktigt elastiskt. Låt degen jäsa under fuktig bakduk i ca 30min, tag sedan upp degen och vänd runt den, låt därefter jäsa ytterligare i 30min.
3. Smörj 2 bakformar med olivolja, tag upp degen ur bunken och forma två stycken limpor, vänd runt dem i solrosfrön, lägg i bakformarna. Låt jäsa i ca 1h under fuktig bakduk.
4. Förvärm ugnen till ca 220g och sänk värmen till 200g när du sätter in bröden. Baka av i ca 45min till bröden är 98g i kärntemp. Låt svalna på galler...

tisdag, april 05, 2011

Grovt dinkelbröd med öl, honung & russin

Med lillgrabben i ena famnen och bakingredienserna i den andra ger jag mig på konststycket att få till ett frukostbröd. Vi var ute och vandrade och kom hem med en påse grovt dinkelmjöl av alla saker...Receptet hittade jag faktiskt på baksidan av paketet men jag bytte vanligt vetemjöl mot manitoba cream och vattnet mot öl. Dessutom ökade jag på honungen en aning och lade till lite russin. En mjukt fluffigt fruktigt frukostbröd blev resultatet. Ytterligare ett recept som man lärt grabben...:)

Ingredienser till 1 bröd a 1,5l form:
250g Dinkelmjöl, fullkorn
250gManitoba cream, dvs vårvete eller vetemjöl special
150g Yoghurt, naturell 3%
1,5dl Öl, mörkt
25g Jäst, färskt
2msk Olivolja
2tsk Salt
3tsk Honung
1dl Russin
4msk Flytande smör till att smörja formen med

Såhär kan man göra:
1. Värm ölen till ca 20g och lös upp jästen.
2. I en degblandare: häll i vätskan och tillsätt alla andra ingredienser. Kör på låg hastighet med degkroken i ca 5min tills degen släpper lätt från bunkens kanter men samtidigt är lite kladdig.
3. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 30min under bakduk.
4. Tag upp degen på lätt mjölat bakbord och vänd lätt degen till en limpa.
5. Smörj en 1,5l teflonform med smöret och lägg i brödet. Lät jäsa i ytterligare ca 30min under bakduk.
6. Förvärm ugnen till ca 200g i varmluft eller ca 220g i vanlig ugn.
6. Grädda av brödet näst längst ner i ugnen i ca 25-30min, knacka lätt under brödet, låter det ihåligt är det klart...låt svalna på galler under bakduk.

måndag, april 04, 2011

Älggryta med vitlök, timjan, rödvin och vita stora bönor

Fick lite påfyllning av älgkött för ett tag sedan och vad passar inte bättre än att njuta av en mustig viltgryta med lite medelshavstoner med vita bönor, vitlök och raspat citronskal. Grytor överlag blir alltid godare dag två då de fått stå till sig lite så gör den med fördel dagen före...Dessutom jätteskönt med minimalt med disk, bara en gryta som allt går ner i!

Ingredienser för 4pers:
800g Grytbitar av älg,skuret ca 3x3cm
4msk Smör
2dl Rotselleri
2dl Morötter
6st Schalotenlökar
3dl Rödvin
3dl Cocktailtomater tomater på burk
6dl Viltfond
5msk Tomatpuré
1brk Canellibönor, stora vita, en burk a ca 3dl
6st Kvistar färsk timjan
3st Lagerblad
6st Enbär
4st Vitlöksklyftor
1st Citron, skalet av, finrivet
1dl Bladpersilja, grovt skuren
Salt- & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Bryn grytbitarna i smöret i en stor gjutjärnspanna.
2. Tillsätt grönsakerna och vitlöken, låt fräsa med.
3. Klicka på tomatpurén och fräs runt.
4. Häll över vinet och koka upp, tillsätt sedan tomaterna och viltfonden.
5. Krydda med enbär och timjan som får koka med på medelvärme i grytan på svag värme i ca 1,5h eller tills köttet känns mjukt.
6. Sänk värmen och häll i bönorna och det finrivna citronskalet, smaka av med salt- och peppar samt avsluta med finskurna bladpersiljan.
7. Servera med ev. lite potatis och en god sallad till.