söndag, februari 20, 2011

Varmrökt lax med dijonaise och saltgurka

Middagarna här hemma blir lite mer intensiva nuförtiden då det framförallt handlar om att se till att lillgrabben får mat i rätt tid! Vår mat hamnar numera på 2:a plats. Men hittade lite varmrökt lax som såg saftig och fin ut i affären så det blev lite sommarmat med en god dijonaise till...prova det så får du snabbt en god middag!

Ingredienser till 2 personer:
400g Varmrökt lax med örter
1st Äggula
1dl Rapsolja
2msk Dijonsenap
2msk Kapris
2msk Hackad persilja
1/2tsk Vitvinsvinäger
Havssalt & vitpeppar från kvarn
1krm Cayennepeppar
Gott till:
Sallad
Saltgurka
Citronklyftor
Kokt potatis

Såhär kan man göra:
1. Dijonaise: Skilj en äggula från vitan, lägg äggulan i en skål. Tillsätt vittvinsvinägern och vispa upp ett
skum, droppa i oljan sakta och säkert. Smaka av med dijonsenap, hackad kapris, persilja, cayennepeppar, salt- och vitpeppar.
2. Koka och pressa lite potatis, servera laxen med lite sallad, saltgurka och dijonaisen.

måndag, februari 07, 2011

Laxragu med gröna ärter och färsk spenat i hummersås


Puh, 14 dagar sedan senaste blogginlägget men lillgrabben vill inte riktigt sova om nätterna så tiden blir knapp. Och då får man laga mat lite snabbt också, denna variant på fiskragu är snabblagad, tillagade den dessutom i en wok så det blev allt i ett så att säga. Servera med lite ris till så har du en helgmiddag tillagad på 15min...


Ingredienser till 4 personer:
400g Laxfilé, urbenad och skuren i grova bitar, ca 3x3cm
2msk Smör, osaltat
2st Gula lökar, grovt hackade
1/2st Citron, saften av
2dl Hummerfond (från koncentrat + vatten)
2,5dl Grädde
2msk Maizena majsmjöl utrört i lite vatten
1,5dl Gröna ärtor
1st Handfull näve med färsk babyspenat
Havssalt
3dl Ris + 6dl vatten + 1krm salt

Såhär kan man göra:
1. Fräs löken i smöret utan att det tar färg, tillsätt citronsaften och koka upp.
2. Tillsätt fiskfonden och grädden, låt det få ett uppkok igen.
3. Tillsätt laxen skuren i grova kuber, låt småputtra i ca 5-6min tills fisken är kokt.
4. Red av med lite majsmjöl till en simmig konsistens.
5. Tillsätt de gröna ärtorna och spenaten, vänd runt så det blir varmt.
6. Smaka av med lite havssalt och ev. lite mer citronsaft.
7. Servera med kokt ris, en liten klick stenbitsrom och en citronklyfta.