söndag, oktober 31, 2010

Apelsin och rosmarinkyckling med rödbets-, bön och fårostsallad

Det blev kycklin i Söndags...och jag verkar ha en förkärlek för att smaksätta den med apelsin...Enkelt serverad med en god sallad med rödbetor, haricotes vertes och lite fårost i en vinegrette med lite fårost till. Mat man helst skulle vilja äta ute i gröngräset kanske men det funkar en kylen oktoberdag också. Tänk på att inte vända runt dressingen för mycket eftersom baslamicovinägern gör den lite ful i färgen, men sötman från den lite mer runda vinägern passar bra till rödbetorna...

Ingredienser till 2 personer:
2st Kycklinglår
1st Apelsin
1tsk Rosmarin
4st Rödbetor, färska
100g Haricotes vertes
1/2st Röd lök
1msk Bladpersilja
1msk Dijonsenap
2msk Balsamicovinäger
4msk Olivolja
Salt- & svartpeppar från kvarn
Surdegsbröd


Såhär kan man göra:
1. Pressa halva apelsinen över kycklingklubborna och masera in saften, krydda med mortlad rosmarin, salt- & svartpeppar. Ugnsstek kycklingen på ca 150g i ca 45-60min eller tills köttsaften är klar och kycklingen färdigstekt, den andra apelsinhalvan ugnsteker du samtidigt de sista 20minutrarna. (Kycklingen var halvtinad när jag satte in den, därav tiden...)
2. Koka rödbetorna i saltat vatten med skal och blast kvarm detta tar ca 20-25min. Kyl sedan rödbetorna och "drag" av skalet. Koka haricotes verten i saltat vatten i ca 1 min, kyl den sedan. Blanda sedan dressingen i en bunke, (senapen, vinägern, oljan, salt- & peppar), vänd sedan ner klyftade rödbetor, haricotes vertes, och bladpersilja i dressingen. Häll upp i en serveringsskal och garnera med fårosten och bladpersiljan.
3. Servera kycklingen med den ugnsbakade apelsinklyftan, salladen och lite gott surdegsbröd.

torsdag, oktober 28, 2010

Räksoppa med avacadosallad

Det kan kännas lite lyxigt att plocka fram lite räkskal från frysen ibland. Man får enkelt till en god soppa med hjälp av lite grönsaker och en skvätt grädde. Vill man inte lyxa till det med skaldjur i soppan kan  man som ikväll göra en liten sallad som man dressar med lite olivolja och citron. Jättegott med lite knapriga grönsaksbitar i...Unna dig ett gott bröd att doppa i soppan...Räksoppan värmer gott i magen en kulen och blåsig oktoberkväll...


Ingredienser till 2 personer:
700g Räkskal (motsvarar ca 1kg räkor med skal)
2st Gula lökar, grovt hackade
1st Morot, grovt hackad
1/2dl Fänkål, skuren i mindre bitar
4msk Tomatpuré
1tsk Timjan
2st Lagerblad
3msk Olivolja
1l Vatten
3dl Grädde
2msk Maizena majsmjöl utrört i lite vatten
2msk Conjak
1knivsudd Cayennepeppar
1msk Smör, osaltat

Avacadosallad:
1st Avacado, skuren i mindre bitar
1cm Squach, urkärnad och skuren i mindre bitar
1st Tomat, urkärnad och skuren i mindre bitar
1msk Olivolja
1msk Citronsaft
1msk Dill, hackad
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Fräs räkskalen, löken, moroten och fänkålen i olivoljan. Tillsätt timjan och tomatpuré, häll därefter över vattnet och tillsätt lagerbladet. Låt räkfonden sjuda i ca 30min, drag den sedan från plattan och låt räkfonden stå och dra i ca 15min.
2. Sila sedan bort räkskalen och grönsakerna och häll fonden i en ny ren kastrull.
3. Tillsätt grädden och låt soppan koka ihop i ca 10min, red vid behov av med maizena och smaka därefter av med conjaken, cayennepeppar och ev. lite havssalt.
4. Skär alla ingredienser till salladen i mindre bitar, vänd runt med oljan, dillen, citronsaft och havssalt.
5. Koka upp soppan och häll den i varma portionstallrikar, skeda i avacadosallden i soppan.
6. Servera gärna med lite gott surdegsbröd att doppa i soppan.

söndag, oktober 24, 2010

Shepards pie med lite italiensk smak...

Här kommer en klassisk paj utan pajdeg! Men hur denna paj kom till vet inte jag men det var i slutet av 1800-talet om jag minns rätt. Och om man har nötkött eller lammkött tvister väl de lärda om men jag tycker lammfärs tillför en ytterligare sting till det hela. Ska man följa original receptet ska man ha den klassiska Worchestersåsen som krydda men eftersom jag inte hade någon hemma så blev det lite mer italienskt chili sting på det hela...ser kanske inte så snyggt ut på bild men gott en söndagkväll! Tänk på att köttfärsröran ska vara rätt så stabbig i sin konsistens och om du låter pajen vila i ca 10 min efter du har gratinerat den kommer du kunna skära bitar enkelt med en stekspade. En iskall öl är gott till...

Ingredienser till 4 personer:
400g Lammfärs
2-3msk Olivolja
1st Vitlöksklyfta, fint hackad
1st Gul lök, finhackad
2msk Tomatpuré
2msk Harissa
1/2st Chili, finhackad
2st Röda paprikor, finhackade
3dl Krossade tomater
2dl Gröna ärtor
1tsk Oregano
Salt & vitpeppar från kvarn
ev. 1-2msk Potatismjöl

Potatisduchesse:
10-12st Potatisar, medelstora
1dl Gammaldags mjölk
3-4msk Olivolja
2st Äggulor
Salt & vitpeppar från kvarn
1/2dl Appenzeller ost, riven

Såhär kan man göra:
1. Börja med att koka potatisen, låt den ånga av. Pressa potatisen och vispa ihop med mjölken, äggulorna, oljan och den rivna osten. Smaka av med salt & vitpeppar och om du har och gillar det lite muskot.
2. Fräs löken, vitlöken och paprikan med olivoljan. Tillsätt sedan lamfärsen, tomatpuren och harissan, låt bynna. Nu häller du över de krossade tomaterna och oreganon. Låt puttra så det blir simmigt, red vid behov ev. av med lite potatismjöl. Slutligen häller du ärtorna.
3. Häll lammfärsröran i en ugnsform, fyll en spritspåse med potatisduchessen och forma ett mönster.
Ställ in Shepards pien under grillelementet på ca 200g i ca 10-15 min tills den blivit gyllene.
4. Servera med en god sallad.

lördag, oktober 23, 2010

Fläskkarré med rostad pumpa & plommon, fårostreme med fikon balsamico


Nu är det pumpatider igen och det är ju himla gott! Och enkelt är det att tillaga också! Rostade lite pumpa med olivolja och havssalt i ugnen tillsammans med några plommon. En härlig sötsyrlig brytning till en lågtempad karré och en fårostcreme smaksatt med lite honung. Det bästa med en stek är att det räcker till matlådan också...så köp gärna lite mer och stek på medan du håller på så spar du 80 spänn för en dagens, dessutom säkert mycket godare...Ytterligare ett spartips kring sommartid när det är dags att grilla, köp en hel karré och skär och ev. frys in dina skivor själv. Du kan spara några tior per grillning på det sättet...

Ingredienser till ca 4 personer och 2små...
ca 1,2kg Fläskkarre
4msk Smör, osaltat
1msk Rosmaring, mald
1dl Flytande honung
ca 1kg Pumpa
8st Plommon
4msk Olivolja
Salt & svartpeppar från kvarn
Fårostcremen: 
150g Fårost
1/2dl Meze Yoghurt
2msk Flytande honung
Havssalt
Balsamicovinägersirap smaksatt med fikon

Såhär kan man göra:
1. Bryn fläskkarren i smöret, lägg upp steken på ett grillgaller med en ugnsplåt under alternativt bryner du på den i en gjutjärnsstekgryta och ställer in hela den i ugnen. Stek på 125g till kärntemperaturen 70g, använd en stektermometer. Räkna med att det tar ca 2h. Krydda steken med salt och svartpeppar från kvarn, mortlad rosmarin och lite ingefära. Under grillningens sista halvtimme penslar du steken med lite honung så den blir fint glacad. Låt steken vila i minst 15min innan du skär den i skivor. Jag valde att dela steken på mitten så skivorna blir lite mindre, det upplevs ofta som mer exklusivare...dessutom när steken är så saftig är det många som misstar sig och tror att det är något annat...

2. Skala, kärna ur och skär pumpan i grova bitar, dela plommonen på mitten och gröp ur kärnan, masera in lite olivolja och strö över lite havssalt. Lägg på en ugnsplåt och rosta i ca 200g värme i ca 15-20min eller tills pumpan är mjuk. Detta får du m.a.o. göra när steken står och vilar...om du inte har två ugnar...:)

3. Fårostcremen: I en skål smular du sönder fårosten och blandar med yoghurten, honungen och havssaltet. alternativt så mixar du ihop allt till en creme i en mixer. 

4. Nu är det bara att lägga upp den rostade pumpan och plommonen med några skivor mör karré, fårostcreme och rippla lite baslamicosirap med fikonsmak ovanpå. Kanske om du vill så servera med några späda salladsblad vända i lite olivolja så får man lite crisp och grönt över det hela...

fredag, oktober 22, 2010

Tapenadebakad lax med rostad mandelpotatis, dijonsenapscreme och babyspenat

Enkla råvaror är oftast som goda utan för mycket överdriven "cooking". Idag blir det ugnsrostad mandelpotatis med en tapenadebakad lax med en dijonsenapscreme. Pressa lite citron över allt och du är hemma en fredagkväll! Ett tips är naturligtvis att göra en stor laddnig med tapenade så har du förätten fixad dessutom...bara att rosta några skivor crosini till.

Ingredienser till 2 personer:
ca 250g Laxfilé
6st Mandelpotisar
3msk Olivolja
1tsk Timjan
2st Citronklyftor
2dl Späda babyspenatblad +1msk olivolja + lite citronsaft + lite havssalt
Tapenade: (så det räcker och blir över)
3 dl Urkärnade svarta oliver
6st Sardellfiler med kapris
2st Vitlöksklyftor
ca 1/2dl Olivolja av bättre kvalite
Havssalt
Ev. ett kryddmåt chilipeppar
Dijonsenapscreme:
1,5dl Meze yoghurt
1-2msk Dijonsenap, beroende på hur stark smak du önskar
1tsk Dragon, mortlad
1tsk Vittvinsvinäger
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Börja med att bortsa mandelpotatisarna, dela dem på mitten och lägg i en ugnsform, pensla på lite olivolja och krydda med mortlad timjan, havssalt och lite svartpeppar från kvarn. Baka av dem i 175-200g ugnsvärme i ca 2+-25 eller tills potatisarna är klara. Känn efter med en potatissticka eller t.ex. gaffel.
2. Tapenaden: Mixa alla ingredienserna i en matbredare/mixer, ju mer olivolja du tillsätter dessto lösare...välj själv viken konsistens du föredrar. Själv så mixar jag oliverna ganska grovt eftersom jag tycker det ger en lite bättre kvalitetskänsla. (Vill du förvara tapenaden ca 1 vecka i kylen så se till att täcka tapenaden med rikligt med olivolja i t ex en burk.
3. Nu tar du ca 4-5msk av tapenaden och brer ut ovanpå laxfilerna. Lägg även fisken i en ugnsform och baka av även den på ca 175g i ca 10-12min.
4. Dijonsenapscremen: Även här är det bara att blanda ihop alla ingredienser, men har du tid så vinner den på att stå till sig i kylen några timmar så smakerna får mogna fram...
5. Spenaten: Blanda spenatbladen med olivoljan, citronsaften och havssaltet.
6. Nu är det bara att lägga upp, gärna på varma tallrikar, den tapenadebakade laxen med lite ugnsrostad timjansdoftande mandelpotatis, en syrlig dijonsenapscreme och lite fräscha babyspenatblad. Servera gärna med en citronklyfta till...


tisdag, oktober 19, 2010

Köttgryta med soltorkad tomat, citron, basilika och kikärtor

Här kommer receptet på en god mustig gryta som vi åt i dagarna men som det tyvärr saknas bild på.
Passa på och gör en ordentlig sats när du ändå håller på och lagar, just nu känns det som det är säsong för just grytbitar. Jag hittade mina på en av de stora livsmedelsdrakarnas butiker för bara 69kr/kg  denna vecka. Kommit på mig själv med att titta i reklamen som kommer hem i brevlådan, men det finns en hel del att tjäna på det...Hursomhaver så är denna gryta lite inspirerad av Italien med soltorkade tomater, kikärtor och basilika.  Gillar kombinationen av mustig tomatsmak och citron i denna gryta...

Ingredienser till ca 4-6personer:
1kg Grytkött skuren i 3x3cm kunder, jag använde nötytterlår
4msk Smör, osaltat
2st Vitlöksklyftor, skivade
2st Gula lökar, klyftade
2msk Harissa
500g Krossade tomater med chili, finns på tetrapack
5dl Rödvin, gärna italienskt
3dl Kalvfond
ca 3dl Kikärtor, färdigkokta (1st normalstor burk om du köper färdigkokta)
1st Rosmarinkvist eller 1tsk mortlad torkad
1st Citron, saften av + rivet skal
3st Lagerblad
ca 10st Soltorkade tomater, grovt hackat
Havssalt

Gott till:
En mustig rotsaksakspuré eller kanske lite råris

Såhär kan man göra:
1. Bryn köttet i en gjutjärnsgryta, dvs med smöret.
2. Tillsätt vitlöken och harissan, vänd runt ordentligt.
3. Nu är det dags för löken att fräsa med en stund tills den blir lite glansig.
4. Häll över krossad tomat, rödvin och kalvfond. Krydda med rosmarinen, har du en hel färsk kvist så låt den koka med hela tiden men innan servering lyfter du ur den.  Låt nu allt puttra på mjuk värme i ca 1,5-2h tills köttet blir mört och grytbasen reducerats till en simmig konsistens. Alternativt sätter du in hela grytan i ugnen på 125g och beräknar en koktid i ugn på ca 3h.
5. När köttet är mört tillsätter du de färdigkokta kikärtorna, soltorkad tomat, basilikan och citronsaften, vänd runt och smaka av med rivet citronskal och havsssalt. Spar dock gärna lite soltorkad tomat och basilika och garnera varje portion med det.
6. Servera med en god puré eller kanske lite råris. Ett gott bröd att doppa i såsen är också gott till...

måndag, oktober 18, 2010

Följetången - den optimala räkmackan

När jag är ute och reser är jag ständigt på jakt efter den optimala räkmackan! Och jag måste erkänna att jag kom ganska närma fullt pott ikväll! Brukar inte hänga ut namn men jag tänker göra det nu: Scandic Alvik, (av alla ställen), grattis det var värt att betala 139kr för denna räkmacka kl 21.00 i måndags kväll.
Och jag ska berätta varför:
1. Räkorna var salta, fasta, stora och riktigt goda!
2. De låg på ett romansalladsblad som är lite tjockare i bladen, detta spärrar ev. fukt från räkorna att tränga ner i brödet = brödet är torrt.
3. Två dippsåser och dessutom i separata skålar så man kan ta så mycket man vill.
4. Ägget låg bredvid.
5. Grönakerna i from av gurkan var grovt skivade, det medför att de inte böter ner och håller sig fräscha längre.
6. Limeklyfta istället för citron, om det tvistar de lärda men jag tycker limen känns modernare...

Så när man måste jobba borta och inte får stå hemma i sitt eget kök om kvällarna så får jag gratulera de som fixade till denna macka - bra jobbat :)

torsdag, oktober 14, 2010

Lök & skinkpaj med inlagda grönsaker och chiliäggstanning


Det här blir en matig paj, dessutom utan ost! Tycker om att göra paj i en springform för ofta blir pajen lite högre och dessutom blir pajdegen välgrädad på sidorna vilket jag tycke rär gott! Äggstanningen blir lite het av chilisåsen och de picklade grönsakerna matchar bra till den salta skinkan. En paj värd att prova, perfekt till en buffé eller kanske till fredagskvällen...

Ingredienser till en paj, 26cm i diameter:
Pajdeg:
150g Smör, osaltat
3,5dl Vetemjöl
2msk Iskallt vatten
1krm Salt
Fyllning:
3st Gula lökar, medelstora
3msk Smör, osaltat
1tsk Timjan, mortlad
1st Vitlöksklyfta, fint riven eller mortlad
200g Rökt skinka
1st Tomat, skuren i klyftor
ca 1,5dl Blandade inlagda grönsaker (köpte en inläggning med soltorkade tomater, oliver, champinjoner och cornichoner...ta det som du hittar och gillar bäst!)
2dl Creme Fraiche
2st Ägg, ekologiska
1dl Chilisås
½dl hackad bladpersilja
Salt & Svarpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Pajdegen: Mixa snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen, använd gärna en matbredare/mixer. Kavla eller tryck ut pejdegen i en springform, nagga botten med en gaffel och ställ pajdegen kallt i ca 1h.
2. Förvärm ugnen till ca 200g och grädda av det kall apajskalet i ca 10-12min eller tills det blir gyllene.
3. Fräs löken i smöret och tillsätt timjanen, svetta runt...Häll löken i det gräddade pajskalet och sprid över den strimlade skinkan. Häll över tomatskivorna och de picklade grönsakerna.
4, Vispa ihop creme fraiche, äggen, chilisåsen och bladpersiljan, krydda med salt & svartpeppar. Häll blandningen över pajen.
5. Grädda av pajen i mitten av ugnen i ca 175g i ca 25-30min eller tills blandningen har stelnat.
6. tag ut pajen ur ugnen och låt det stå till sig i ca 15min så blir den lättare att skära, tag försiktigt av springformens kant först...
7. Servera gärna med en god sallad till.


onsdag, oktober 13, 2010

Hemlagade potatisbullar med bacon och rårörda lingon

Vem minns inte skolans potatisbullar, antigen älskade eller det omvända! Även om det nu är länge sedan dess så kan man alltid laga till sina egna med hjälp av fem enkla ingredienser. Alltid väcker det några minnen till liv. Perfekt om man dessutom har kokt potatis kvar sedan middagen dagen innan. Vill du smaksätta bullarna så använd fantasin och lek med lite färska örter te.x. Rårörda lingon till är ett måste...unna dig det, det är så enkelt att röra till dem själva!

Ingredienser till 2 personer:
1pkt Bacon
12st Potatisar, medelstora av mjölig sort
4st Ägg, Ekologiska
4msk Smör
Salt & vitpeppar från kvarn

Gott till: 
Rårörda lingon, recept finns sen tidigare...använd sökfunktionen
så hittar du det lätt.

Såhär kan du göra:
1. Baconen: sätt ugnen på ca 225g, lägg ut baklåtspapper på en ugnsplåt och sprid ut baconen. Stek det i mitten av ugnen i ca 20min eller tills den blir krispig.
2. Potatisbullarna: Skala potatisarna och skär dem i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten och ånga sedan av potatisen. Vispa upp äggen i en bunke och pressa ner potatisen, rör ihop till en smet med tex en slickepott. Krydda med salt och vitpeppar från kvarn.
3. Forma till "bullar" och stek dem i smör i en stekpanna. Var sparsam på värmen så du bara färgsätter potatisbullarna fint.
4. Servera potatisbullarna med baconet och gärna med lite rårörda lingon till.

söndag, oktober 10, 2010

Fläsklägg med rotmos och senap

Har en svaghet för klassisk svensk husmanskost. Och fläsklägg och rotmos i synnerhet är en riktig klassiker. Jag väljer att koka rotmos på hälften kålrot och hälften potatis, moset bli lite mildare och jag tycker det blir lite allround så det passar till alla. Vill man ha mer kålsmak byter man bara ut mot lite mindre potatis och mer kål. Lägget vinner på att sjuda sakta så man inte får för stor viktförlust från kokningen. Lite färsk timjan hade säkert varit gott att garnera med men huvudsaken du serverar lägget och rotmoset med en god senap till...en tunnbrödskiva med smör passar bra till...


Ingredienser till 4 personer:
1,2kg Fläsklägg, nätad
2st Lagerblad
1st Gul lök, skalad med 6st nejlikor instuckna
1st Morot, skalad och skivad
6st Vitpepparkorn
Vatten så det täcker fläsklägget i kastrullen

Rotmos:
5dl Kålrot, skalad och tärnad
5dl Potatis, skalad och tärnad
ca1,5-2dl Gammeldags mjölk + lite spad från fläsklägget tills rätt konsistens bildas...
25g Smör, osaltat
Salt & vitpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Skölj det nätade fläsklägget i kallt vatten. Om det inte är nätat från butik så bind upp det själv med bindgarn, då håller det ihop lättare.
2. Lägg ner fläsklägget i en stor kastrull och täck med vatten, tillsätt lagerbladen, gul lök med kryddnejlika, skivad morot och några vitpepparkorn.
3. Sjud upp spadet och skumma vid behov med en hålslev. Låt sjuda med locket på glänt i ca 1,5tim. Du provar om fläsklägget är klart med en stekgaffel! Kan du inte lyfta upp lägget med gaffeln utan den trillar av från gaffeln så vet du att lägget är färdigkokt. Tag upp lägget och låt det vila i ca 10min, skär sedan upp det i skivor.
4. Medan lägget kokar klart så får du parallellt börja med rotmoset. Lägg den skalade och tärnade kålroten och potatisen i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker, salta. Koka rotsakerna mjuka, häll sedan av vattnet och ånga av dem. Stött sönder rotgrönsakerna med en stött eller pressa dem med en potatispress...Blanda sedan i mjölken och smöret, vänd runt med tex en slickepott så att ett mot bildas. Smaka av med silat spad från fläsklägget så att även en bra konsistens erhålls. Krydda med salt & vitpeppar från kvarn.
5. Lägg upp rotmoset och fläsklägget på en tallrik och servera rikligt med senap till.

tisdag, oktober 05, 2010

Mammas Plommonkaka

I år blev det inga plommon i trädgården men Mammas plommonkaka kom som på beställning i söndags. Kakan kan göras med vilken frukt som helst, nästan, så det är bara att själva experimentera om man vill det. Själv tycker jag kakan är än godare dag två då den satt till sig lite i kylen och plommonen lagt sig till ro i kakan! Servera gärna med en kula vaniljglass eller vaniljsås eller kanske lite vaniljkesella....

Ingredienser till en fruktkaka:
Pajdegen:
3dl Vetemjöl
150g Smör, osaltat
1/2 dl Strösocker
Fyllning:
300g Mandelmassa, riven
100g Smör, osaltat
3st Ägg, ekologiska
2 1/2 -3 msk Vetemjöl
Frukttopping:
1,5dl Sultanrussin
8-10st Plommon, färska, urkärnade


Såhär kan du göra:
1. Mixa ihop ingredienserna till pajdegen snabbt och kavla eller tryck ut degen i en springform, nagga i botten. Förgrädda pajbotten i ca 10min, (eller den är gyllene), i ca 175-200g varm ugn.
2. Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen.
3. Häll fyllningen i formen och strö över sultanrussinen.
4. Tryck ner 8-10st delade och urkärnade plommon, strö över lite strösocker.
5. Förvärm ugnen till ca 175-200g.
6. Baka av kakan i nedre delen av ugnen i ca. 45-55min. Känn efter med en sticka av kakan är fast i konsistensen.

måndag, oktober 04, 2010

Högrev och en halv flaska rödvin, 4 timmar i 125g senare...

Det är en konst att få till en högrev så den är lika skivbar som en oxfilé och samtidigt så den smälter på tungan. Konsten sitter i att steka den länge på låg temperatur och då är ugnen perfekt att tillaga i!  Visserligen blir den genomstekt men ack så god! Brässera den långsamt i ugnen och det kommer bli en vinnare...Dessutom får du en god såsgrund att bygga vidare på. Idag blev det en palsternackspuré till samt parmachips, kapris och lättkokta sockerärtor.

Ingredienser till 4-6 personer:
1,3kg Högrev
6dl Rödvin, mustigt
3dl Kalvfond
1st Morot, skuren i skivor
3st Lagerblad
2st Rosmarinkvistar, färska
25g Smör, osaltat

Palsternackspuré:
500g Palsternacka
500g Potatis
2dl Gammeldags mjölk
50g Smör, osaltat
Salt & peppar från kvarn

Gott till:
6st Skivor parmaskinka
100g Sockerärtor
Kaprisbär

Såhär kan man göra:
1. Lägg ner högreven i en ugnsfast gjutjärnsgryta, häll över rödvinet, tillsätt lagerblad och rosmarin. Täck med lock och ställ in ca 4 timmar i 125g ugn. Vänd och eller ös steken emellanåt. Steken skall fortfarande hålla ihop men vara så mjk så att man kan dra fibertrådar av kött från den...
2. Lägg ut parmaskinkorna på en plåt med bakplåtspapper, lägg sedan över ett bakplpåtspapper en och en tung ex.vis en till plåt,  låt de torka med ca 2h i ugnen. Tag sedan ut dem och låt lufttorka på galler.
3. Sila av rödvinet och tillsätt kalvfonden, låt reducera ner till hälften i en kastrull, smaka av med salt & peppar samt blanka av med smöret. Vid behov, red ev. med lite maizena.
4. Koka upp vatten i en stor kastrull med rikligt med salt. Koka palsternackorna och potatisen mjuka, stött sönder och vispa ihop med mjölken och smöret, smaka av med salt & peppar.
5. I lättsaltat kokande vatten, förväll sockerärtorna i ca 30sek, kyl sedan av dem snabbt i kallt vatten.
6. Servera den möra högreven uppskivad med den mustiga såsen, palsternavkspurén och parmachipsen. Garnera med lite nykokta sockerärtor och kaprisbär.