måndag, oktober 04, 2010

Högrev och en halv flaska rödvin, 4 timmar i 125g senare...

Det är en konst att få till en högrev så den är lika skivbar som en oxfilé och samtidigt så den smälter på tungan. Konsten sitter i att steka den länge på låg temperatur och då är ugnen perfekt att tillaga i!  Visserligen blir den genomstekt men ack så god! Brässera den långsamt i ugnen och det kommer bli en vinnare...Dessutom får du en god såsgrund att bygga vidare på. Idag blev det en palsternackspuré till samt parmachips, kapris och lättkokta sockerärtor.

Ingredienser till 4-6 personer:
1,3kg Högrev
6dl Rödvin, mustigt
3dl Kalvfond
1st Morot, skuren i skivor
3st Lagerblad
2st Rosmarinkvistar, färska
25g Smör, osaltat

Palsternackspuré:
500g Palsternacka
500g Potatis
2dl Gammeldags mjölk
50g Smör, osaltat
Salt & peppar från kvarn

Gott till:
6st Skivor parmaskinka
100g Sockerärtor
Kaprisbär

Såhär kan man göra:
1. Lägg ner högreven i en ugnsfast gjutjärnsgryta, häll över rödvinet, tillsätt lagerblad och rosmarin. Täck med lock och ställ in ca 4 timmar i 125g ugn. Vänd och eller ös steken emellanåt. Steken skall fortfarande hålla ihop men vara så mjk så att man kan dra fibertrådar av kött från den...
2. Lägg ut parmaskinkorna på en plåt med bakplåtspapper, lägg sedan över ett bakplpåtspapper en och en tung ex.vis en till plåt,  låt de torka med ca 2h i ugnen. Tag sedan ut dem och låt lufttorka på galler.
3. Sila av rödvinet och tillsätt kalvfonden, låt reducera ner till hälften i en kastrull, smaka av med salt & peppar samt blanka av med smöret. Vid behov, red ev. med lite maizena.
4. Koka upp vatten i en stor kastrull med rikligt med salt. Koka palsternackorna och potatisen mjuka, stött sönder och vispa ihop med mjölken och smöret, smaka av med salt & peppar.
5. I lättsaltat kokande vatten, förväll sockerärtorna i ca 30sek, kyl sedan av dem snabbt i kallt vatten.
6. Servera den möra högreven uppskivad med den mustiga såsen, palsternavkspurén och parmachipsen. Garnera med lite nykokta sockerärtor och kaprisbär.

12 kommentarer:

  1. Bjöd våra gäster på detta idag och det blev en hit! Varierade parmaskinkan med rullader på rimmat fläsk, funkade alldeles utmärkt. Moset gjorde vi på reducerad grädde med två lagerblad och lite chalottenlök - extra lyxikgt :).

    Med löjrom och tilltugg till förrätt och chokladfondant med hallonsås och vaniljglass till dessert blev detta en klassisk söndagsmiddag.

    Tack för ett super-recept!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Du fick då till en riktig god middag, löjrommen och chokladfondanten tackar man inte nej till....kul att du gillade receptet!, Hälsningar Manfred

    SvaraRadera
  3. Provade detta idag! Nästan allafall. Tillsammans med kokt potatis och såsen. Det blev riktigt gott och godkänt av kräsna ungar! Nästa gång ska parmaskinkan testas också...

    SvaraRadera
  4. Underbart gott,smället imunnen.

    SvaraRadera
  5. Har just varit och handlat ingredienser till ovanstående...........

    SvaraRadera
  6. Står i ugnen här hemma just nu !

    SvaraRadera
  7. Min blev seg som ett as även efter 6h...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste göra om...missade locket, kan det ha nån betydelse?

      Radera
  8. testade ditt recept idag och det smakade gudomligt gott!

    SvaraRadera
  9. Högrev långkokt i ett bra rödvin är en återkommande favorit. Så bra att inte slänga i en massa mer kryddor utan låta köttet och vinet smaka i sig själva.

    SvaraRadera
  10. Gjorde denna recept til nyårsmiddag.Det var detbästa mina gäster hade ätit.Jag valde högrev som varmycket fetmelerad såsen blev gudomligt god

    SvaraRadera