onsdag, augusti 25, 2010

Solbackens Äppelchutney med ingefära

Våra äpplen är mogna i trädgården och det är perfekt att koka lite chutney till höstens mustiga grytor eller en stek. Passar även perfekt till tex ostbrickan...Det här receptet är lite av ett basrecept. Man kan alltid tillsätta lite lime, russin eller annat gott för att smaksätta den mera.
Det går så otroligt fort att koka den så att det är väl värt insatsen istället för att betala 200kr/kg för en färdigkokt i affären...Dessutom en kul "gå bort present"...

Ingredienser till ca 2,5dl:
6-8st Äpplen, vi använde våra egna Transparente Blance
1st Gul lök, skuren i grova bitar
1/2st Röd chili, utan kärnor
2dl Vatten
1,5dl Råsocker
1msk Ingefära, färsk, riven
2krm Salt
1krm Vitpeppar
2msk + 2msk Olivolja

Såhär kan man göra:
1. Skala äpplena och kärna ur dem, skär i cm stora bitar.
2. Skala, och skär den gula löken i lika stora bitar. Dela chilin, gröp ur kärnorna och finhacka köttet.
3. Fräs äpllena, löken och chilin i 2msk olivolja på medelvärme i en kastrull tills de mjuknar.
4. Tillsätt ingefäran och fräs runt, häll över vatten och socker.
5. Låt småputtra till en simmig konsistens, det tar ca 15-20min.
6. Smaka av med lite salt & peppar.
7. Varmfyll i en steriliserad glasburk, (kokt i varmvatten), häll på ytterliga 2msk olivolja och förslut med locket, vänd upp och ner för en konserverande effekt. Låt svalna och ställ in i kyl.
När du väl öppnar burken så behandla chutneyn som en färskvara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar