onsdag, april 28, 2010

Wallenbergare med potatispuré, ärtor och lingon

Jag har haft förmånen att träffa "the grand old man" Tore Wretman en gång...en mästare av sitt slag och som skrivit många läsvärda böcker. Ikväll när det blev Wallenbergare till middag kunde jag inte låta bli att läsa på lite från hans bok "Mat & Minnen". Där kan man läsa att en Wallenbergare skall vara tunna och stora till formen och inte som de flesta försöker med höga och pysiga! Kvällens Wallenbergare blev ett mellanting för att få plats i pannan...Receptet sägs i orignalversion komma från den Ryska rätten Pojarski som är ryska hackade kalvkotletter utvecklat av en berömd köksmästare från det romanoffska hovet. Vill man lyxa till det än mer kan man byta ut 1/4-del av kalvköttet mot kalvbräss vilket ytterligare skall förhöja smaken.
Egentligen skall man bara använda äggulor i färsen men på senare tid ycker jag de flesta använder hela ägg och därmed får till en liten sufflering...rätt eller inte, gott blir det med lite krämig potatispuré, gröna ärtor och rårörda lingon till. Och namnet då? Jo, "familjen Wallenberg har starka kulinariska traditioner. Peter Wallenbergs faromor Amalia Wallenberg var dotter till 1800-talets stora svenske gastronom doktor Ch.E. Hagdahl...förmodligen härstammar receptet från honom..."

Ingredienser till 4 personer:
500g Kalvfärs
2st Ägg
2dl Vispgrädde
1tsk Epice riché (kryddblandning som kallas 4 kryddor i dagligt tal består av vitpeppar, muskot, kryddpeppar och kryddnejlika)
Salt efter smak...
ca 1,5dl Ströbröd

Potatispuré:
6-8st Potatisar
ca 1dl Standardmjölk
ca 50-100g Smör (du kan inte ha förmycket i denna rätt...)
Salt & vitpeppar från kvarn

Gott till:
Gröna ärtor
Rårörda lingon
Ev. lite brynt smör

Såhär kan man göra:
1. Mixa kalvfärsen med kryddblandningen och saltet. Tillsätt äggen och sedan vispgrädden i en stråle. Forma till tunna stora biffar och panera i ströbröd. Stek i en panna med rikligt med smör. Ev. kan du eftersteka dem klara i ugnen på 150g i några minuter tills de är klara.
2. Koka upp den skalade potatisen till den blir mjk och vispa fluffigt med värmd mjölk och smör, kryda med salt & vitpeppar från kvarn.
3. Servera gärna med varma gröna ärtor och lite rårörda lingon. Till den som vill kanske lite lätt brynt smör kan passa...


1 kommentar:

  1. Wallenbergare är min absoluta favorit - när de är vällagade, annars är de bara sorgliga.
    Dina ser fina ut och receptet verkar jättebra. Ska testa det. Senast gick det inge vidare.

    SvaraRadera