söndag, maj 31, 2009

Solbackens Morsdags tårta med jordgubbar


Här är ett recept på en lite hederlig och gammaldags tårta med en ton av citronsmak.
Underbar att avnjuta ute i det fria med massa jordgubbar.
En riktig sommartårta!

Ingredienser till en tårta:
2st Ekologiska ägg
2dl Strösocker
3dl Vetemjöl
2tsk Bakpulver
1tsk Vaniljsocker
1msk Citronsaft
1dl Vaniljvisp
75g Osaltat smör till kakan
25g Osaltat smör till smörjning av kakform
Ca 1½dl Ströbröd
Finrivet skal av en citron
Till fyllning:
1½dl Vispad vaniljvisp
1dl Jordgubbssylt
1ask Färska jordgubbar
Florsocker och smultronblad till dekoration
Såhär kan man göra:
1. Smörj en kakform med smöret och häll i ströbrödet, snurra formen så att ströbrödet fäster ordentligt. Detta moment är viktigt att det blir bra, annars kommer du inte att få loss kakan från formen.
2. Sätt ugnen på 175g.
3. I en bunke vispar du ägg och socker poröst.
4. Smält varsamt smöret.
5. Blanda vetemjölet, vaniljsockret och bakpulvret. Vänd ner det i äggblandningen och blanda.
6. Tillsätt citronskalet, citronsaften, vaniljvispen och smöret, blanda smeten väl.
7. Häll smeten i kakformen, grädda kakan i ca 45min, prova med sticka, den skall vara varm och torr.
8. Vänd formen upp och ner så att kakan lossnar från formen och "landar" på en tallrik, lät kakan svalna med kakformen kvar, dvs upp och ner.
9. När kakan har svalnat skär du den på mitten, bred ut den vispade vaniljvispen och sylten.
Lägg tillbaka toppen och strö florsocker över allt.
10. Garnera med jordgubbar och kanske lite jordubbs- eller smultronblad.

torsdag, maj 28, 2009

Lammragu serverad med matvete och cornichons

Sprang på ett lamm häromdagen!
Riktigt fina bitar som bara låg där i kyldisken och väntade på att få puttra i lite vitlök och rödvin :) Har varit lite skeptiskt till matvete, faktiskt har vi haft ett paket i båten sen förra sommaren som någon form av "nödproviant" enligt mig själv...Men man får omvärdera, en riktig trevlig kolhyrdtat-källa som dessutom vänd i lite persilja och olivolja passade utmärkt till denna lena men mustiga gryta.
Se till så att du, som med alla grytor, låter den få ta tid och puttra sakta, gärna i ca 80min så får du ett lammkött som nästan smälter på tungan.

Ingredienser till 4 personer:
ca650g Grytbitar av lammkött
1dl Vetemjöl
4msk Smör/Rapsolja
3msk Tomatpure
1½st Gul lök, skuren i grövre bitar
ca 4dl Rött italienskt vin
ca 1½dl Vatten
1st Burk hela tomater i tomatjuice
2msk Balsamicovinäger
1st Kvist Rosmarin eller 1tsk torkad
1st Kvist Timjan eller 1 tisk torkad
2krm Kanel
2st Lagerblad
8st Cornichoner till grytan
ca 100g-150g Haricotes Vertes
2dl Matvete
Salt & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Häll vetemjölet i en plastpåse och tillsätt grytbitarna, skaka om påsen så att
grytbitarna blir "panerade" av vetemjölet.
2. Fräs smör/rapsolja, gärna i en gjutjärnsgryta, tillsätt lammet och fräs det gyllene (skaka av överfödigt mjöl innan du fräser bitarna).
3. Tillsätt löken och vitlöken och fräs med på slutet så den blir gyllende, avsluta med att tillsätta tomatpuren och vän runt den ordentligt.
4. Häll över vinet så det täcker köttbitarna, lår reducera ner 1/3-del.
5. Tillsätt tomaterna, balsamicovinägern, vattnet och kryddorna, låt sakta puttra i ca 60-80min på medelvärme med lock.
6. Tag upp och prova en köttbit för att verifiera att den är mör.
7. Tillsätt grovskurna cornichons och haricotes vertes. Smaka av med lite salt & peppar vid behov.
8. Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen ca de sista 20min innan lammragun är klar. Klipp gärna ner lite persilja och krydda vetet med lite olivolja och havssalt innan servering.
9. Servera allt gärna med en sallad till...

Tips: Det här är busenkelt att lyckas med, gör gärna en större sats på en ¨ång och frys in.
Det finns ingen snabbare fast food....




lördag, maj 23, 2009

Glacade loin ribs med grekisk potatissallad och gröna tomater

Idag blev det lunch på verandan. Att grilla revebenspjäll är en konst man kan skriva länge om och i USA finns det tävlingar om vem som tillagar dem bäst. Konsten ligger i att alltid koka dem först och de är inte klara förän du med lätt hand kan dra köttet från benen. Sen finns det olika skolor hur man skall koka dem men i öl och kalvfond brukar ge ett bra resultat. Potatissallader kan man göra i oändlliga variationer och just nu blev det en med inspiration från Grekland med vitklök, gurka och små Kalamataoliver. Gott till är lite inlagda grönsaker som du kan göra själv men även kan få färdiginlagda. Att äta ute är verkligen gott! Ut och ät var du än är....:)

Ingredienser till 6 personer:
4st Kamben
1½dl Glace
1,3kg Färskpotatis
7dl Grekisk yoghurt
3st Vitlöklsklyftor, pressade
1st Gul lök, finhackad
10cm Purjolök, finhackad
4msk Persilja, finhackad
½st Röd lök i skivor till garnering
Ca 10-15st Svarta oliver till garnering
Salt & peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Sjud kambenen i ca 1tim till köttet släpper lätt. Du kan koka benen i vatten eller öl eller fond eller en blandning av allt. Häll på vätska så att det täcker. Tag upp ribsen och kyl dem när de är klara.
2. Skala och koka färskpoatisen i klyftor, kyl den när den är klar.
3. Blanda alla ingredienser till såsen, vänd ner i potatisen.
4. Värm ugnen till 225g, pensla på glacen och värm på ribsen så att de blir glänsande.
5. Arrangera allt med lite inlagda grönsaker och kanske lite kvisttomater. Servera gärna lite gott bröd till.

Tyvärr blev det ingen bild på ribsen....

Medelhavsinspirerad paj med getost och rostad paprika

Efter att ha rivit ett helt badrum, burit ner det för trappen och dessutom varit på ett småländskt varuhus för att insförskaffa delar till ett nytt så räcker krafterna max till för en paj. Det blev en len och smakrik paj med tydliga inslag av medelhavet. Som lite tillbehör så mixade jag ihop en vitlökshummus, örtyoghurt en liten sallad. Pajen passar perfekt på en buffe med lite goda charkuterier till om man så önskar...

Ingredienser till 1 paj, ca 4-6 middagsportioner:
Pajdeg:
3dl Vetemjöl
125g Smör, osaltat
2msk Vatten, kallt
1-2krm Salt

Pajfyllning:
1msk Olivolja
1st Paprika, röd, skuren i medelgrova bitar
1st Paprika gul, skuren i medelgrova bitar
1st Rödlök, skuren i medelgrova bitar
15st Kalamataoliver (vi mixade med några gröna också....)
10st Kvisttomater med kvisten dekorativt kvar
200g Getost utan det vita "skinnet" (eller mer om du vill ha en markant smak....)
100g Philadelfiaost, naturell
1tsk Rosmarin
1tsk Timjan
1krm Chilipeppar
3st Ägg, ekologiska
2dl Grädde eller standardmjölk...välj själv...
Salt och peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Pajdeg: Mixa ingredienserna i en mixer snabbt alternaivt bearbeta degen snabbt i en bunke.
Obs! Du mixar först smöret med mjölet och tillsätter sedan vattnet. Låt degen sedan vila i kylen ca 30 min inlindat i plastfolie.
2. Tryck ut pajdegen i en form med ca 24cm i diameter. Alternativt kan du kavla ut degen om degen är riktigt kall, pricka sedan degen med en gaffel. Grädda pajskalet i en 200g varm ugn ca 10-15min tills det blir gyllene.
4. tag ut formen ur ugnen.
5. Fyllning: Fräs paprikan och rödlöken i olivoljan tills den blir lätt rostad, tillsätt timjanen och rosmarinen, tag kastrullen från spisen.Smula därefter ner getosten och knäck i äggen och häll över mjölken, rör ner Philadelfiaosten, tillsätt de övriga kryddorna. Blanda allt till en äggsmet och häll i pajskalet.
6. Tryck ner kvisttomaterna och oliverna dekorativt i pajen.
7. Grädda ca 30-40min i 175g ugn tills pajen har stabbat sig och är gyllene till färgen.
8. tag pajen ur ugnen och låt den stå till sig under lite aluminumfolie i ca 20min innan du serverar, då är det lättare att skära snygga bitar.

Tips: Om du har lite färsk spenat, soltorkade tomater, kronärtskocka m.m. så tillsätt gärna även det...passar mycket bra till!

Och glöm nu inte något gott bröd med några goda tillbehör till....

torsdag, maj 21, 2009

Moussaka med aubergine

Kvällens moussaka blev enkel av tillaga...vi förbredde ragun igår så idag så friterade vi lite aubergine och gjorde en klassisk bechamel. Det blir liksom lite lagom på det fiffiga visset....annars kan det bli lite mycket att göra alla momenten på en dag. Moussakan blir dessutom allra bäst imorgon om den får stabba till sig lite men vi kunnde inte hålla oss så länge!

Ingredienser till 4 personer:
ca 600-800g Ragu Bolognese
2st Auberginer, skurna i 5mm skivor
2msk Salt
1dl Parmesanost, riven
75g Smör
1dl Vetemjöl
1l Standardmjöl
Salt & vitpeppar från kvarn
Olja till fritering (minst 1l)

Såhär kan man göra:
1. Skär auberginen i 5mm tunna skivor
2. Lägg skivorna på en stor plåt med hushållspapper i botten, strö över saltet(på båda sidorna), låt skivorna "vila" i ca 15min så att vatten tränger upp ur skivorna, se till så att det torkas upp.
3. Värm oljan i en fritös eller i en gjutjärnspanna, fritera skivorna gyllene. Lägg skivorna igen på hushållspapper och låt torka.
4. Bechamelsås: smält smöret i en kastrull och pudra över vetemjölet. Rör ut vetemjölet i smöret och tillsätt mjölken, låt koka upp några minuter (utan att det fastnar i botten :)), smaka av med salt och peppar.
5. Smörj en ugnsform med lite höga kanter med lite smör eller olivolja, varva sedan bechamelsås, aubergine och ragun. Förslagsvis två lager, avsluta alltid med bechamelsåsen och riv sedan över lite parmesanost.
6. Grädda moussakan gyllene i ugnen på 200g, tar ca 20-25min.

Servera gärna med en fräsch sallad och lite marinerade oliver.




Tänk på att fritera "säkert", använd gärna en gjutjärnspanna eller en riktig fritös, temperaturen bör liga på ca 180g.

onsdag, maj 20, 2009

Ragu Bolognese

Visst kan man tillaga en köttfärssås på 20 min eller tom ännu snabbare. Eller så kan man låta en Ragu Bolognese sakta koka ihop under en timmes tid. Använd även högklassiga råvaror, d.v.s. använd hela tomater i tomatjuice och en skvätt rödvin så får du en vuxen ragu som passar lika bra till vardag som till fest.

Det här receptet kommer att komma i två delar, jag väljer idag att tillaga en större sats så att man får merparten över...det blir nämligen lite moussaka framledes...

Ingredienser till 2 pers, + till morgondagens moussaka:
800g Nötfärs
2msk Olivolja
1st Gul lök, finhackad
2msk Tomatpure
3st Vitlöksklyftor, finhackade
ca 400g (1burk) Cocktailtomater, hela i tomatjuice
ca 400g (1burk) Hela tomater i tomatjuice
3dl Rött vin, gärna lite kraftigt och för känslans skull från Italien
1½dl Vatten
1dl Chilisås
1msk Balsamicovinäger
4msk Kalvfond, koncentrerad från flaska
1krm Kanel
1krm Spiskummin
1st Lagerblad
1 Färsk timjankvist, repa av kryddbladen från timjankvisten
4-5st Färska Oreganokvistar, repad av kryddbladen från kvisten
Ca 10 Färska Basilikablad
Ev. lite havssalt

Såhär kan man göra:
1. Heta upp en stekpanna och häll i olivolja. Tillsätt nötfärsen och bryn den fint.
Tillsätt därefter löken och vitlöken, forsätt att bryna lite.
2. Tillsätt tomatpuren och vän runt den, häll över i en gjutjärnsgryta (bränner inte fast om du går från spisen).
3. Tillsätt rödvinet och tomaterna, låt reducera in med ca 1/3-del, medelvärme ca 20min.
4. Tillsätt alla övriga smakämnen och kryddorna (utom basilikan) och låt ragun sakta sjuda i ytterligare ca 40min.
5. Drag ragun av spisen, lägg på locket och repa ner den färska basilikan, låt stå ca 5-10min.

Tips: Droppa gärna i lite basilikaolja för att förstärka fräschören.
Servera idag med lite spaghetti med olivolja, svartpeppar och parmesanost samt en enkel sallad till.

Glöm nu inte att spara minst ca ½liter, kyl den snabbt och ställ kallt.
Imorgon gör vi moussaka....

tisdag, maj 19, 2009

Solbackens chockladkaka med jordgubbar

Nu har vi äntligen flyttat till Solbacken!
Receptet på Susannes kladdiga chockladkaka från flyttdagen bjuds det på idag. Den är riktigt krämig men tänk på att inte grädda den förlänge och att du ställer den svalt så den stelnar till innan serveringen...I sommar får det bli favorit i repris, då med jordgubbar från det egna landet!
Ingredienser till 10-12 portioner:
200g Mörk Choklad, gärna 80%
200g Smör, osaltat
4st Ägg, ekologiska
2dl Strösocker
2,5dl Vetemjöl
1tsk Bakpulver
Smör till smörjning av form
ca 1dl Ströbröd, finrivet

Till servering:
Jordgubbar
3dl Vispgrädde, 40%
Florsocker

Såhär kan man göra:
1. Smält smör och choklad på svag värme i en kastrull på spisen.
2. Vispa ägg och socker i en bunke.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver.
4. Blanda ner smör och chokladsmeten i ägg och sockerblandningen,
pudra sedan ner mjölblandningen.
5. Häll kaksmeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
6. Grädda kakan i exakt 13 min i 225g ugn, placera kakan i mitten av ugnen.
7. Serveras med lättvispad grädde och jordgubbar. Vid jul passar inlagda körsbär och en vaniljglasskula bra till...Glöm inte att pudra över flite lorsocker, gärna med ett personligt motiv vid serveringstillfället

Tips:
Chokladkakan görs med fördel dagen före så att den stelnar till i mitten men samtidigt är krämig. Serveras med grädde o jordgubbar. Vid jul passar inlagda körsbär o en vaniljglasskula bra till. Glöm inte att pudra över florsocker gärna med personligt motiv vid serveringstillfället.

söndag, maj 10, 2009

Pasta med kronärtskocks- och pestosås serverad med kräftstjärtar och inlagda grönsaker

Egentligen hade vi tänkt oss en soppa idag, men sen blev det pasta och efter en titt i skafferiet och kylskåpet blev vi sugna på lite kronärtskocka...Det här är en mild rätt men ändå men en tydlig smak av kronärtskocka, kräftor och smakrik pestokryddning, lent & gott. Lite pikanta grönsaker är gott att äta till...Ett glas rosevin till skulle säkert passa bra!

Ingredienser för 2 personer:
3dl Tortiglioni pasta
1msk Olivolja
½st Gul lök, finhackad
1st Vitlöksklyfta, finhackad
1dl Fiskfond
2dl Vispgrädde
4msk Pesto
4st Kronärtskockor, grovt hackade
1msk Maizena majsmjöl (rör ut i 1msk vatten)
225g Kräftstjärtar i lag, (avrunna)
4msk Parmesanost, riven
Salt & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Mjukgör vitlöken och löken genom att lätt fräsa i lite olivolja i en kastrull.
2. Tillsätt fiskfonden och grädden, låt reducera 1/3-del.
3. Red av med lite maizena, låt såsen koka upp under omrörning.
4. Tillsätt peston och kronärtskockorna.
5. Koka pastan mjuk i rikligt med saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen, (eller gör din egen, se tidigare pastarecept.)
6. Blanda den avrunna pastan i såsen, rör om, tillsätt parmesanosten och krydda med salt & peppar.
7. Lägg upp på tallrik och strö över kräftorna, vill du river du över lite mer parmesanost.

Det är gott att servera lite inlagda grönsaker till, vi valde lite paprika, oliver och kronärtskocka som vi hällde lite pesto utrört i olja över. Blir som lite anti pasto tillbehör...


Pocherat ägg på rostat bröd

Söndag morgon...då passar det bra att titta i kylen var man har kvar sen i helgen...den svartrökta skinkan och kvarvarande potatissallad förvandlades enkelt till en liten söndagsbrunch tillsammans med ett rostat bröd med ett lättpocherat ägg.

Ingredienser för 2 personer:
2st Ekologiska ägg
1msk Ättika, 12%
1l H2O
1tsk Salt

Tillbehör:
2st Skivor rostat surdegsbröd
2st Salladsblad
2st Skivor svartrökt skinka, se gårdagen
2dl Potatissallad, se gårdagen

Såhär kan man göra:
1. Koka upp vattnet i en vid kastrull och tillsätt ättikan och saltet. Dra ner värmen så att vattnet endast sjuder lätt.
2. Knäck ett ägg i taget i tex en kaffekopp.
3. Häll varsamt ägget i det varma vattnet. använd en hålslev eller två stycken skedar och försök att forma ägget till en vacker rund form.
4. Låt ägget sakta pochera i ca 5min, då blir det oftast lätt rinnande inuti. Du kan enkelt känna dig fram genom att lyfta upp ägget, ju fastare dessto mer kokt.
5. Häll upp i iskallt vatten i en bunke och lyft över de färdigpocherade äggen däri.
6. Skala bort ev. äggvita som ev. kan ligga som trådar som inte ser så "vackert" ut.
7. Arrangera det pocherade ägget på en bit rostat bröd och lite tillbehör...

Servera gärna med lite färsk frukt och någon söt avslutning.


lördag, maj 09, 2009

Ärt- & potatissallad serverad med dijonsenap & kaprissås, grillad lax på krispsalladsbädd

Ett basrecept på en vinegrettepotatissallad är alltid bra att ha med sig i bagaget. Man kan alltid servera "det mesta" till... Passar likabra på ett buffébord eller som "potatisrätt" till en huvudrätt.

Ingredienser till 2-3 personer:
8st Medelstora potatisar av fast typ
2dl Gröna ärtor
2st Saltgurkor, finskurna
10cm Purjolök, finstrimlad
2msk Bladpersilja, lätt hackat
Salt & peppar från kvarn

Dijonsenap- och kaprissås (Vinegrettesås):
1-del Vinäger
2½-del Rapsolja eller olivolja
2-3msk Dijonsenap
4msk Kapris, grovt hackad
Salt & peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Skala potatisen och skiva den i centimeterstora skivor.
2. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, stormkoka inte utan sjud lätt så potatisen inte går sönder, den sista minuten tillsätter du ärtorna.. När potatisen & ärtorna är klara, häll det i ett durkslag och kyl det med kallvatten.
3. Vinegretten: blanda allt i en shaker eller bunke med tättslutande lock, skaka väl.
4. Blanda potatisen & ärtorna med vinegretten, purjolöken och gurkan.
5. Smaka av med lite extra salt & peppar från kvarn vid behov.


...vi grillade en bit lax med lite sallad och citron till!

Svartrökt skinka med grillade persikor och chilirostad krutongstick

En fräsch sommarsallad är gott som lördagslunch, det lilla extra med denna sallad är de grillade persikorna som får en mycket god matig smak när man grillar dem. Att blanda grönsaker och frukt är extra gott i sallader nu när värmen tittar fram...kanske blir det lite mer medelhavskänsla.

Ingredienser för 2 personer:
4dl Salladsmix, (Lollo rosso, frisse, ruccola, mache)
2st Skivor svartrökt skinka
6st Persikohalvor
2st Hela kokta rödbetor
2st Saltgurkor
5cm Purjolök
Vindruvor
En liten bit brieost

Gräslöksvinegrette:
4msk Olja
2msk vinäger
1tsk Dijonsenap
1msk Gräslök, finskuren
Salt & peppar från kvarn

Chilirostade krutongsticks:
2st Skivor lantbröd
2msk Smör/Olja 
1st Vitlöksklyfta
1-2krm Chilipeppar från pulver
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Grilla persikorna lätt i en grillpanna, krydda med lite havssalt.
2. Arrangera alla ingredienser till salladen vackert på en tallrik. Rippla över lite vinegrette, (blanda oljan, vinägern, dijonsenapen, gräslöken, salt & peppar).
3. Pensla brödet med oljan, gnid in bröden med en vitlöksklyfta, kryda med chilin och saltet.
Ugnsrosta på en plåt i 200g tills de blir gyllene. Skiva upp brödet på längden till smala avlånga sticks.

torsdag, maj 07, 2009

Vinbladsdolmar med krispsallad och vitlöks & myntayoghurt

Ibland kan en burk med färdiga vinbladsdolmar vara en räddning på middagsmaten.
Naturligtvis kan du göra dem själva genom att köpa färdigförvällda vinblad och tillaga din egenkryddade rissmet...men ibland får man ta till det enkla alternativet. Servera med lite vitlöks- & myntayoghurt. En stor portion med lite nygrillat bröd till är en perfekt sen middagsrätt, minska portionen till hälften eller mindre och du har en medelhavsinspirerad förrätt.  Tyvärr var oliverna slut i kylen idag...men servera gärna några Kalamataoliver till.

Ingredienser till 2 personer:
Ca 10st Vinbladsdolmar
Krispsallad
1st Tomat i klyftor
1/2st Röd paprika i bitar
2st Citronklyftor
1/2st Röd lök
10st Kalamataoliver
Lite färsk basilika
Lite olivolja att rippla över salladen
Salt & svartpeppar från kvarn
Lite rostad baguette eller liknande

Vitlöks & myntayoghurt:
1,5dl Turkisk yoghurt
2st Vitlöksklyftor, pressade
1msk Citronsaft
1sk Olivolja
1tsk Torkad mynta eller färsk mortlad
Salt & peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Blanda alla ingredienser till dressingen, låt gärna stå och mogna till sig ca 30min i kylen.
Smaka av med ev. mera kryddor efter tycke och smak.
2. Arrangera alla ingredienser till salladen på en tallrik.
3. Rosta lite bröd att bryta till.


onsdag, maj 06, 2009

Danska Smorrebrod, stekt spättafile med potatis, remoulade & fiskpate


Ibland behöver man tänka utanför temat kött, sås och potatis. Idag blev det en kombination av här är ditt kylskåp och frys! Resultatet blev två danska smorrebrod. Stek spättafilerna krispiga i rikligt med smör och snåla inte med senap och kapris i remouladen.

Ingredienser för 2 personer:
4st Kavrings skivor
2st Spättafiler + 4msk Smör att steka i 
1st Uppvispat ägg
1dl Ströbröd
1st Kokt potatis, skivad
1st Laxpateskiva, färdigköpt
2st Salladsblad
2st Tomatskivor
2st Citronklyftor
1st Saltgurka
2msk Kapris
Lite rödlök
Salt & peppar från kvarn

Remouladen:
1dl Turkisk yoghurt
3msk Senap av normal svensk sort
2msk Finhackad kapris
4msk Hackad gurka
2msk Vårlök, finskuren
1msk Fräslök, finskuren
2krm Curry
Salt & peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Börja med remouladen: Blanda alla ingredienser och smaka av med curry, salt och peppar. Låt gärna stå och mogna lite, ca 30min, i kylen.
2. Spättafilerna: Skär bort det ev. skinnet med en filekniv. Dela filerna på mitten så att du får 4st bitar. Vänd filerna i ett uppvispat ägg och därefter i ströbrödet, krydda rikligt med salt & peppar. Stek den på medelvärme i rikligt med smör i en stekpanna. När de fått fin färg och är klara låter du dem rinna av på ett hushållspapper.
3. Nu är det bara att börja montera ihop smorrebrodet.
Titta på bilden ovan som ledtråd och bygg din egen variant...

Lycka till!



måndag, maj 04, 2009

Grillade lammkotletter med paprikaragu och getostcreme

Ganska klassiska lammsmaker men ack så gott! Dessutom enkelt och snabbt att tillaga. Och visst passar det men ett glas italienskt kraftigt rödvin till...

Ingredienser, 2 personer:
6st Franska lammkottletter, d.v.s. med ett ben
1msk Olivolja
1st Rosmarinkvist
Salt & peppar från kvarn

Råstekt potatis:
6st Potatisar, tunt skivade
1msk Smör
1msk Olivolja
2st Vitlöksklyftor
1msk Paprikapulver
Salt & peppar från kvarn

Getostcreme:
1dl Turkisk matlagningsyoghurt
50g Getost utan kanter
1msk Extra virgine Olive oil
1msk Honung
Salt & peppar från kvarn

Paprikaragu:
½st Röd paprika, grovtärnad
½st Gul paprika, grovtärnad
1msk Olivolja
1st Vitlöksklyfta, finhackad
1st Röd lök, grovt hackad
2dl Passarade tomater med Chili
½dl Rött vin
Salt & peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Börja med getostcremen, mosa getosten och blanda därefter i yoghurten och därefter de övriga ingredienserna. Ställ därefter kallt med plastfilm över tills det övriga är klart.
2. Stek potatisen på medelvärme i matfettet, tillsätt kryddorna och smaka av.
4. Fräs paprikabitarna, löken och vitlöken i en kastrull, tillsätt därfter vinet och de övriga ingrediensrna. låt koka ner 1U/3-del.
5. Masera in olivoljan och rosmarinen i kotletterna, stek på medelvärme 2-3min per sida, avsluta med att salta och peppra.
6. Arrangera allt på tallrikar...

Grillad sparris med gräslökshollandaise

Fortsätter temat med sparris...att grilla grön sparris lite lätt är utsökt!
Servera med en klassiskt snabbslagen hollandaise smaksatt med citron och gräslök så behövs det inte så mycket mer...Beroende på om du vill äta det som en förrätt, huvudrätt eller som en del av en buffé kan man alltid enkelt lägga till lite "proteiner", kanske en bit grillad fisk, lite lufttorkad skinka eller varför inte addera lite "kolhydrater" genom en skiva olivoljestekt surdegsbröd...
En Hollandaise går utmärkt att göra direkt på spisen med lite fingertoppskänsla.
Men tänk på att varmhålla den med varsam hand...bäst blir det i ett kort vattenbad. D.v.s. många fyller vatten till hälften i en kastrull och placerar bunken ovanpå...fyll den max till 1/3-del och låt vattenångan göra jobbet...

Ingredienser, 2 pers:
1st Knippe grön sparris, ca 10-14st
1dl vitt vin
1msk Olivolja
1st Timjankvist
Lite engelsk buljong...:)
Havssalt

Gräslökshollandaise:
2st Äggula
2msk Citronsaft eller vitvinsvinäger
200g Smör, smält & gärna klarifierat
2msk Gräslök
Några droppar Tabascosås
Salt & vitpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Börja med Hollandaisesåsen.
2. Knäck äggen och separera äggulorna från äggvitan
3. Häll äggulorna i en rostfri kastrull (eller bunke i ett vattenbad för verklingarna...) och tillsätt citronsaften.
4. Sätt kastrullen på spisen och vispa ifromen av en åtta tills det tjocknar till en homogien äggsmet, tillsätt därefter smöret droppvis så att du ser att den såkallade emulsionen binder sig.
Om du ser minsta tendens till sprickning tag snabbt bort kastrullen från spisen och i värsta fall tillsätt lite kallt vatten för att kyla ner smeten...går inte det får du börja om!
5. När allt smör är inarbetat så kryddar du med gräslöken, tabascon och salt & peppar.
6. Varmhåll försiktigt.
7. Sparrisen: Håll sparrisen i båda ändarna och bryt försiktigt. Sparrisen går av där den är trådig.
8. I en skål lägger du ner sparrisen och fyller på med vittvinet och kryddorna...fyll ev upp med lite vatten så sparrisen precis täcks. Och, ja, tycker du det är värt det så tillsätt mer vin istället för vatten.
9. Tillaga sparrisen i microvågsugnen i ca 1min och 45sek tills den blir al dente.
10. Arrangera sparrisen med gräslökshollandaisen på det sätt som du önskar...