tisdag, juli 21, 2009

Inlagd skivad Västeråsgurka

***Hej! Det visar sig att detta recept är en av bloggens mest lästa! Vill om bara tipsa om att vill du lägga in Västeråsgurka, prova istället receptet under kategorin "inläggningar" och "Västeråsgurka andra försöket". Lite mer jobb, men mycket godare resultat! Hälsningar Manfred: )Extra inlagt 2011.08.30***


Jag är riktigt svag för olika typer av inläggningar och när man får tid att göra någon själv så blir det extra gott! Inlagd gurka är en favorit och en gång när jag reste i jobbet i Polen så fick jag själv förklara i köket att jag ville ha en förrätt bestående av Polsk traditionell mjölksyrad gurka med smetana, rysk kaviar och honung. Kombinationen är kanongod...och åker ni förbi ett värdshus på vägen till Jaroslaw på gränsen till Ukraina så fråga efter en specialare...Receptet nedan får beskrivas som en snabbvariant på inlagd gurka...men ändå milsvidd godare än den massproducerade!


Ingredienser till en jätteburk och en liten burk!
2kg Västeråsgurka
1st Gul lök, skuren i halvmånar
4dl Ättika, 12%
7,5dl Vatten
1kg Strösocker
1,5tsk Salt
1tsk Atamon
2msk Bruna Senapsfrön
3st Lagerblad
1tsk Nejlikor, hela
Några krondillskvistar

Såhär kan man göra:
1. Börja med lagen: koka upp ättikan, vattnet, sockret och saltet. När allt har löst upp sig så tillsätt Atamonen.
2. Skrubba gurkorna väl från jord och smuts.
3. Skär gurkorna i centimetertjocka skivor, använd gärna en räfflad kniv som skapar mönster.
4. Skär löken i halvmånar.
5. I en väl sköld burk/-ar så varvar du gurkorna med löken och kryddorna.
6. Häl slutligen över den varma lagen.
7. Om möjligt förslut burkarna väl och ställ dom upp och ner så ett vaccum bildas för bättre hållbarhet.
8. Förvara i kyla.

Tips: Vill du så tillsätt gärna lite pepparrot, då får du en lite kryddigare gurka. Och vill du ha en lite hetare så kan man tillsätta lite färsk chili.

4 kommentarer:

  1. Tack för receptet.....gjorde den lite kryddigare med pepparrot. Med vänlig hälsning Gunilla

    SvaraRadera
  2. Hej! Har fått massor av smågurkor i år, tack vare värmen och regnet!
    Och vilket gott recept!
    Det gör ju inget om gurkorna blivit lite stora, och gulnat lite heller!
    På en råkaka med Morfars Brännvinsost, och så denna ljuvliga gurka, går inte av för hackor, ska jag tala om!!
    Ha en bra höst..//

    SvaraRadera
  3. Minska sockermängden kraftigt, runt 65%, och öka saltmängden alternativt lägg gurkorna i en saltlake i 3 timmar innan. Varva gärna ner röd parpika också, både för färgen och för smaken skull

    SvaraRadera
  4. Manfred, när du tipsar om en annan sida varför inte lägga med en länk typ Västeråsgurka andra försöket

    SvaraRadera